Het kan iedere ondernemer overkomen. De deurwaarder komt midden in de vakantieperiode langs met een dagvaarding. De tijdelijke vakantiekracht vergeet u dit te melden. Na terugkeer van vakantie ontdekt u dat de datum voor het voeren van verweer is verstreken. Is dat een probleem? Als u op tijd een specialist van Te Biesebeek Advocaten inschakelt niet.
Verstek
Als de datum is verstreken waartegen u bent gedagvaard, dan zal er door de rechter verstek tegen u worden verleend. Daarna zal er een verstekvonnis worden gewezen. In dat verstekvonnis zal de vordering van de eisende partij worden toegewezen. Behalve als de rechter die vordering op voorhand al onrechtmatig of ongegrond vindt, maar dat gebeurt in de praktijk maar zelden.
Zuiveren verstek
Totdat het verstekvonnis is gewezen, heeft u echter de mogelijkheid om alsnog in de procedure te verschijnen en het verstek te zuiveren. Daarbij maakt het verschil of u voor de kantonrechter of voor de rechtbank bent gedagvaard.
In het geval van een kantonzaak zegt artikel 2.12 van het Landelijk procesreglement voor kantonzaken dat de vonnistermijn ten hoogste twee weken bedraagt. De praktijk leert echter dat het verstekvonnis door de kantonrechter direct wordt gewezen. Het is dan feitelijk niet meer mogelijk om het verstek te zuiveren. U zult dan in verzet moeten gaan. Hoe die procedure verloopt, wordt hieronder uiteengezet.
Als u voor de rechtbank wordt gedagvaard, kunt u alleen verweer voeren via een advocaat. Artikel 6.5 van het Landelijk procesreglement rechtbanken bepaalt dat de termijn voor het wijzen van een verstekvonnis vier weken bedraagt. Dat betekent dus dat u tot vier weken na de datum waartegen u in de procedure had moeten verschijnen nog de tijd heeft om via een advocaat het verstek te zuiveren en alsnog verweer te voeren.
Verzet
Indien u te laat bent om verweer te voeren en er inmiddels een verstekvonnis is gewezen, dan is nog niet alles verloren. In een aantal gevallen kunt u in verzet gaan tegen dat verstekvonnis. Door het instellen van verzet wordt de procedure bij de rechter heropend en kunt u alsnog inhoudelijk verweer voeren.
Verzet wordt gedaan door het opstellen en laten betekenen van een verzetdagvaarding aan de eisende partij. Het opstellen van de verzetdagvaarding is specialistisch werk. De verzetdagvaarding dient namelijk direct al het inhoudelijke verweer tegen de oorspronkelijke dagvaarding van de eiser te bevatten.
Termijnen
De termijn voor het instellen van verzet is kort en bedraagt maar vier weken. Indien de veroordeelde geen bekende woon- of verblijfplaats in Nederland heeft maar wel in het buitenland dan bedraagt de verzettermijn acht weken.
De verzettermijn gaat lopen:
- vanaf het moment dat het verstekvonnis aan de veroordeelde partij in persoon door de deurwaarder is betekend;
- of vanaf het moment dat de veroordeelde in persoon een daad van bekendheid met het verstekvonnis verricht;
- of vanaf het moment dat het verstekvonnis door de deurwaarder ten uitvoer is gelegd.
De eerste situatie die zich voordoet, is bepalend voor de aanvang van de verzettermijn.
Geen schorsing
Let op: het instellen van verzet schorst de mogelijkheid om het verstekvonnis ten uitvoer te leggen meestal niet. Dat betekent dat de deurwaarder het verstekvonnis wel kan executeren ondanks dat u verzet heeft ingesteld. Het kan dan zinvol zijn om uw verhaalsmogelijkheden te beperken.
Samengevat
Samengevat hoeft het vergeten van een dagvaardingstermijn niet fataal te zijn. Wellicht kan het verstek nog gezuiverd worden. Als dat niet meer kan, staat de mogelijkheid van verzet tegen het verstekvonnis misschien nog open. Neem daarom in een dergelijk geval direct contact op met de specialist van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle mr. Arjen Bos via 038 – 422 30 20.