De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een nieuwe regeling die door de overheid is ingevoerd, waardoor werkgevers een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten kunnen ontvangen. In deze blog leest u meer over deze nieuwe regeling.
Vanwege het coronavirus is het aantal aanvragen van de werktijdverkorting explosief gestegen. Hierdoor werd duidelijk dat de regeling van de werktijdverkorting niet is toegesneden op deze situatie. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud komt in de plaats van de werktijdverkorting. Het is niet meer mogelijk werktijdverkorting aan te vragen, ook niet wanneer er andere bijzondere omstandigheden zijn dan het coronavirus.
Het systeem van de NOW is gebaseerd op een verlies van omzet en niet enkel op het hebben van minder werk. Met de NOW tracht de overheid meer werkgevers financieel tegemoet te komen en dit sneller te doen. Alleen de hoofdlijnen van de regeling zijn op dit moment bekend. Zodra er meer over de regeling bekend is, zal deze blog worden aangepast.
NOW aanvraag
Het is nog niet mogelijk een aanvraag voor de NOW in te dienen. De overheid is voornemens om dit op de kortst mogelijke termijn te realiseren. Voor de datum waarop de regeling in gaat is niet van belang wanneer de aanvraag is ingediend. Omzetverlies vanaf 1 maart 2020 komt in aanmerking voor tegemoetkoming. De aanvraag zal te zijner tijd bij het UWV kunnen worden ingediend.
Voor welke periode kan de NOW worden aangevraagd?
De tegemoetkoming op grond van de NOW kan worden aangevraagd voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020, in eerste instantie voor een periode van 3 maanden. Hierbij bestaat de mogelijkheid tot verlenging met nogmaals 3 maanden (eventueel met andere voorwaarden).
Welke voorwaarden gelden er voor de NOW?
Zoals nu bekend zullen er in ieder geval de navolgende voorwaarden voor de tegemoetkoming op grond van de NOW gelden (let wel, dit is nog niet definitief):
- Bij de aanvraag dient de werkgever zich te committeren dat hij gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt, géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers;
- De werkgever verwacht ten minste 20% omzetverlies.
De hoogte van de vergoeding
Zoals eerder aangegeven is bij de NOW het verlies aan arbeidsuren niet bepalend, maar het verlies aan omzet. De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is dan ook afhankelijk van de terugval van omzet. Wat de exacte omvang van de vergoeding zal zijn, is nog niet bekend. De overheid noemt op haar website een tegemoetkoming van 90% bij omzetverlies van 100%; een tegemoetkoming van 45% bij omzetverlies van 50%; en een tegemoetkoming van 22,5% bij omzetverlies van 25%.
De definitieve vaststelling van de tegemoetkoming zal achteraf worden vastgesteld. Hierbij zal worden gekeken wat de daadwerkelijke daling in de omzet is geweest, alsmede of er sprake is geweest van een daling in de loonsom. Op basis van de aanvraag zal het UWV een voorschot verstrekken van 80% van de verwachte tegemoetkoming.
De NOW en werknemers
Het loon van de werknemers wordt gedurende de periode van de tegemoetkoming van de NOW door de werkgever doorbetaald.
Een werknemer kan in deze periode gewoon werken (indien mogelijk) en verbruikt geen WW-rechten. De werkgever en werknemer zullen samen dienen te overleggen of de werknemer werkzaamheden zal verrichten, alsmede op welke manier de werknemer dit zal doen.
De werkgever kan de tegemoetkoming in de loonkosten ook aanvragen voor werknemers met een flexcontract (zoals een nulurencontract). Bij de regeling voor werktijdverkorting kon een werkgever dit niet.
Werktijdverkorting of NOW
Indien een werkgever reeds een vergunning voor werktijdverkorting heeft ontvangen, blijft deze geldig. Het aanvragen van verlenging van de vergunning is niet mogelijk. De werkgever dient dan een aanvraag op basis van de NOW indienen.
Het is niet meer mogelijk om een aanvraag voor werktijdverkorting in te dienen. Wanneer een werkgever al een aanvraag voor werktijdverkorting heeft ingediend, maar nog geen beslissing hierop heeft ontvangen, geldt deze aanvraag als een aanvraag op basis van de NOW.
Lees hier meer over werktijdverkorting
Advocaat NOW
Heeft u vragen over de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud? Wilt u als werkgever weten of u aanspraak op een van deze regelingen kunt maken of wilt u advies over de voortzetting van uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten op het gebied van het arbeids- en ondernemingsrecht. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u voorzien van een goed en helder advies.