Is ontslag tijdens proeftijd toegestaan? Mag een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden overeengekomen? U leest het in deze blog.
Proeftijdbeding
In een arbeidsovereenkomst staat vaak een proeftijdbeding. De duur daarvan is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van:
- ten hoogste een maand, indien de overeenkomst is aangegaan voor langer dan zes maanden maar korter dan twee jaren;
of: - ten hoogste twee maanden, indien de overeenkomst is aangegaan voor twee jaren of langer.
Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden overeengekomen van eveneens ten hoogste twee maanden. In de wet staat dat tijdens de proeftijd, mits geldig is overeengekomen, ieder der partijen, dus zowel de werkgever als de werknemer, bevoegd is de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen. Dit laatste levert in de rechtspraktijk nog weleens problemen op.
Ontslag tijdens proeftijd: discriminatieverbod
Een werkgever die de arbeidsovereenkomst opzegt, moet desgevraagd aan de werknemer schriftelijke opgave doen van de reden van opzegging. Als de werknemer daaruit of uit andere feiten en omstandigheden kan afleiden dat de opzegging is gedaan in strijd het discriminatieverbod, heeft de werkgever mogelijk een probleem. In de wet staat namelijk dat een werkgever geen onderscheid mag maken tussen mannen en vrouwen bij de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Dit discriminatieverbod geldt ook bij ontslag tijdens proeftijd.
Indien de werknemer feiten aanvoert die het ongeoorloofde onderscheid kunnen doen vermoeden, is het de werkgever die moet aantonen dat niet in strijd met het discriminatieverbod is gehandeld.
Indien de arbeidsovereenkomst in strijd met het discriminatieverbod is opgezegd door de werkgever, kan de werknemer aanspraak maken op een billijke vergoeding. Indien de werknemer niet binnen twee maanden na ontslagdatum een verzoekschrift bij de kantonrechter heeft ingediend tot vaststelling en toekenning van een billijke vergoeding, verliest de werknemer het recht op een billijke vergoeding. Deze termijn kan niet worden gestuit.
Strijd met goed werkgeverschap
Een door de werkgever gegeven ontslag tijdens proeftijd kan ook in strijd zijn met goed werkgeverschap. Voor de werkgever is een proeftijd bedoeld om een goed beeld te krijgen over de geschiktheid van de werknemer voor de overeengekomen arbeid. Dat is niet het geval als de werknemer reeds zeer korte tijd na aanvang van de proeftijd of zelfs voor aanvang van de proeftijd wordt ontslagen.
Ook als de werknemer een gunstig perspectief is geboden bij de werkgever, en de werknemer om die reden bijvoorbeeld een goed betaalde baan achter zich laat en overstapt, kan reden zijn om een ontslag tijdens proeftijd aan te merken als strijdig met goed werkgeverschap. Handelen in strijd met goed werkgeverschap kan ertoe leiden dat de werkgever een schadevergoeding moet betalen aan de werknemer.
Conclusie ontslag tijdens proeftijd
Het ontslag van een werknemer tijdens proeftijd is niet altijd zonder risico. Om die reden is voor de werkgever raadzaam om stil te staan bij de op te geven reden van zo’n ontslag. Het is immers voor de werknemer vaak de reden die de werkgever aan zo’n ontslag ten grondslag legt om al dan niet te besluiten een claim bij de werkgever neer te leggen. Bij twijfel of de reden het ontslag tijdens proeftijd ook kan dragen, is het goed om eerst juridisch advies in te winnen.
Staat u voor zo’n situatie, dan kunt u altijd een van de advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle raadplegen. Neem vrijblijvend contact op via 038 – 422 30 20 of stuur een e-mail naar info@tebiesebeek.nl.