Bewijsbeslag is een vorm van beslaglegging en biedt de mogelijkheid te voorkomen dat bewijs verloren gaat. Hoe dit werkt, leest u in deze blog.
Als ondernemer wilt u zich alleen bezighouden met datgene waar u goed in bent: het uitoefenen van uw bedrijf of beroep. Dat daarbij een geschil met een leverancier, werknemer, klant of concurrent ontstaat, is echter soms onvermijdelijk.
Wat nu te doen als deze partij als enige beschikt over bewijsstukken, die voor u van groot belang zijn om uw vordering of verweer goed te kunnen onderbouwen? Denk bijvoorbeeld aan uw klant of concurrent die uw product namaakt, uw werknemer die uw bedrijfsgegevens kopieert en bezig is met het opzetten van een concurrerend bedrijf of uw leverancier die ook aan een ander levert terwijl er exclusiviteit was afgesproken.
In dergelijke gevallen kan het zinvol zijn om beslag te leggen op het bewijs dat in het bezit van de tegenpartij is. Dit zogenaamde bewijsbeslag is in de wet geregeld in artikel 730 Rechtsvordering (dat regels geeft voor het beslag tot afgifte van bescheiden) in combinatie met artikel 843a Rechtsvordering (dat regels geeft voor het recht op inzage, afschrift of uittreksel van bepaalde bescheiden).
Drie voorwaarden voor bewijsbeslag
Om een bewijsbeslag met succes te kunnen leggen, moet er aan drie cumulatieve voorwaarden zijn voldaan. Allereerst dient u een rechtmatig belang bij inzage, uittreksel of afschrift te hebben. De enkele interesse in een stuk is niet genoeg. Het moet gaan om stukken waarbij u een direct en concreet belang heeft, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een getuigenverhoor, het opstarten van een procedure of het voeren van verweer in een procedure.
Ten tweede moet het gaan om bepaalde bescheiden. Aangegeven moet worden welke bescheiden u in beslag wilt laten nemen. Een zogenaamde “fishingexpedition” is dus niet toegestaan. Het begrip bescheiden moet daarbij wel ruim worden opgevat. Daar vallen niet alleen schriftelijke stukken onder, maar ook alle andere gegevensdragers, zoals film, foto, computerbestanden, e-mail en gegevens opgeslagen in de cloud.
De derde voorwaarde is dat u partij moet zijn bij de rechtsbetrekking. Er moet dus een bepaalde rechtsverhouding bestaan tussen u en degene waaronder u een bewijsbeslag wilt leggen. Bewijsbeslag leggen onder een willekeurige derde is dan ook niet mogelijk.
Gang van zaken
Het bewijsbeslag kan zowel vooruitlopend op als tijdens een gerechtelijke procedure worden gelegd. Om het bewijsbeslag te mogen leggen, is natuurlijk verlof nodig van de bevoegde rechter. Het verzoek daartoe dient door een advocaat te worden ingediend. De rechter toetst het verzoek vrij beperkt.
Nadat het verlof tot beslaglegging is verleend, zal een deurwaarder de betreffende stukken in beslag nemen. U kunt daarna echter nog geen kennis nemen van de inhoud van de inbeslaggenomen stukken. Daar is een aparte gerechtelijke procedure voor vereist, waarin de rechtbank op basis van onder meer de drie hiervoor genoemde voorwaarden bepaalt of u van de inhoud kennis mag nemen. De tegenpartij kan uiteraard verweer voeren.
Tot slot
Wilt u bewijs veiligstellen dat in het bezit van de tegenpartij is? Dan is een bewijsbeslag daarvoor het juiste middel. De advocaten van Te Biesebeek zijn ervaren en kundig op dit vlak. Laat uw zaak vrijblijvend beoordelen en neem direct contact op met een van de advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.