Kan een werknemer worden ontslagen omdat de werknemer met een coronabesmetting op het werk verschijnt?
Op 6 augustus 2021 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Rotterdam een beschikking afgegeven en de arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en zijn werkgever ontbonden. Op zich – zo zou gedacht kunnen worden – geen reden om daarvoor in de pen te klimmen en hierover een artikel te schrijven. In dit specifieke geval echter toch wel.
Het bijzondere in deze zaak is namelijk dat de werknemer verkoudheidsklachten had (in coronatijd) en ondanks die klachten toch op het werk verscheen. Later bleek dat er aan de zijde van de werknemer sprake was van een coronabesmetting. Zijn werkgever verweet hem enerzijds dat hij zijn collega’s had blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van het coronavirus en in strijd had gehandeld met interne coronagedragsregels. Anderzijds verweet zijn werkgever hem dat zijn gedrag heeft bijgedragen aan een verstoorde arbeidsverhouding. Wat vond de kantonrechter hiervan?
Mogelijke coronabesmetting werknemer niet voldoende voor ontbinding
De kantonrechter vond het primaire verwijt dat de werkgever maakte niet voldoende om tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst over te gaan.
Weliswaar stond vast dat de werknemer met verkoudheidsklachten op het werk was verschenen en dat zijn collega’s hem hadden geadviseerd weer naar huis te gaan. De werknemer heeft het advies van zijn collega’s in eerste instantie niet opgevolgd, hetgeen de werknemer kan worden aangerekend. Echter, dit verwijtbaar gedrag was voor de kantonrechter weer niet zodanig dat van de werkgever in redelijkheid niet gevergd zou kunnen worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Anders gezegd, de werknemer heeft wel onjuist gehandeld door (naar achteraf is gebleken) met een coronabesmetting op het werk te verschijnen, maar dat enkele gegeven rechtvaardigt nog geen ontslag. Daarbij is door de kantonrechter meegewogen (i) dat de werknemer zich korte tijd later alsnog ziek heeft gemeld en zich heeft laten testen op corona, (ii) dat de werknemer een solistische functie had en daardoor weinig contact had met zijn collega’s en (iii) de gevolgen van het handelen van de werknemer voor de werkgever niet groot zijn geweest.
Verstoorde arbeidsverhouding
Het subsidiaire verwijt dat de werkgever de werknemer maakte, trof daarentegen wel doel. De werkgever vond dat de werknemer verwijtbaar had gehandeld door zich niet te houden aan de door de werkgever gehanteerde gedragsregels (coronaprotocol).
Door ondanks de verkoudheidsklachten toch op het werk te verschijnen en niet direct huiswaarts te keren toen hem daarom werd verzocht door zijn collega’s, heeft de werknemer – zo oordeelde de kantonrechter – het vertrouwen van zijn collega’s en zijn leidinggevenden in hem beschaamd. Het vertrouwen is nog meer verstoord geraakt doordat de werknemer zich de volgende dag alsnog ziek had gemeld en zich op corona had laten testen (welke test dus positief was).
De uiteindelijke proceshouding van de werknemer was voor de kantonrechter een bevestiging dat de arbeidsverhouding verstoord was. Door zijn proceshouding (de werknemer gaf volgens de kantonrechter blijk dat hij geen vertrouwen had in zijn collega’s en leidinggevenden) had de werknemer de vertrouwensbreuk alleen maar versterkt en had de werknemer een terugkeer naar de werkvloer voor zichzelf feitelijk onmogelijk gemaakt. In plaats van zich een spiegel voor te houden en zijn fouten in te zien, bleef de werknemer de schuld buiten zichzelf zoeken. Hierdoor kon de kantonrechter niet anders dan de arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en zijn werkgever ontbinden.
Conclusie
De kantonrechter heeft geoordeeld dat het op het werk verschijnen met verkoudheidsklachten op zichzelf niet voldoende is voor het ontslag van een werknemer. Een verstoorde arbeidsverhouding kan wel voldoende zijn. Als de werknemer in deze casus meer zelfreflectie had getoond, zowel vóór als tijdens de procedure, zou de kantonrechter de arbeidsovereenkomst mogelijk niet ontbonden hebben en zou deze zaak voor de werknemer wellicht met een sisser hebben kunnen aflopen. Het is echter anders gelopen.
Heeft u vragen op het gebied van arbeidsrecht? Bijvoorbeeld over het opstellen van een coronaprotocol of de beëindiging van een dienstverband bij een verstoorde arbeidsverhouding? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Wij kunnen u voorzien van een helder advies en u bijstaand in een eventuele gerechtelijke procedure.
Lees ook: