Een 403-verklaring is een aansprakelijkheidsverklaring, waarmee een tot een groep behorende rechtspersoon kan worden vrijgesteld van de verplichting om de jaarrekening te publiceren.
Volgens artikel 2:403 van het Burgerlijk Wetboek kan een moedervennootschap zich hoofdelijk aansprakelijk verklaren voor alle openstaande en latere schulden van haar dochtervennootschap middels een schriftelijke verklaring, genaamd de 403-verklaring. In geval van een 403-verklaring wordt de dochtervennootschap vrijgesteld van het deponeren van een eigen jaarrekening. De moedervennootschap kan volstaan met een geconsolideerde jaarrekening waarin de cijfers van de dochtervennootschap zijn verwerkt.
Aansprakelijk voor welke schulden?
In beginsel geldt de hoofdelijke aansprakelijkheid van de moedervennootschap voor schulden voortvloeiende uit rechtshandelingen die ten tijde van de verklaring bestaan én die nog zullen ontstaan. De tekst van de verklaring zelf zal doorslaggevend zijn voor welke schulden de moedervennootschap exact aansprakelijk zal zijn.
Let op: indien een 403-verklaring te beperkt is geformuleerd, kan dit ertoe leiden dat de deponeringsplicht van de dochtervennootschap niet vervalt. Het niet deponeren van de jaarrekening kan vervolgens weer leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid.
Voorwaarden 403-vrijstelling
Om in aanmerking te komen voor de 403-vrijstelling dient aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan:
- De moedermaatschappij dient zich schriftelijk hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de uit de rechtshandelingen van de dochtermaatschappij voortvloeiende schulden;
- De financiële gegevens van de dochtermaatschappij dienen te worden opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de moedermaatschappij of de groepsmaatschappij;
- Alle aandeelhouders van de dochtermaatschappij dienen met de afwijking van de voorschriften te hebben ingestemd.
Intrekking 403-verklaring
Een 403-verklaring kan worden ingetrokken middels het deponeren van een daartoe strekkende (intrekkings)verklaring bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De 403-vrijstelling komt hiermee te vervallen en de dochtermaatschappij zal alsnog jaarrekeningen dienen te publiceren. De hoofdelijke aansprakelijkheid van de moedermaatschappij komt ten aanzien van schulden uit rechtshandelingen die de dochter na de intrekking verricht te vervallen.
De aansprakelijkheid van de moedermaatschappij blijft bestaan ten opzichte van schulden die voortvloeien uit de rechtshandelingen welke zijn verricht voordat de intrekkingsverklaring is gedeponeerd. Dit wordt de overblijvende aansprakelijkheid genoemd. Indien de dochtervennootschap niet meer tot dezelfde groep behoort als de moedervennootschap kan de overblijvende aansprakelijkheid worden beëindigd. Het voornemen tot beëindiging van de overblijvende aansprakelijkheid dient in het handelsregister en een landelijk dagblad te worden aangekondigd. Schuldeisers van de dochter hebben twee maanden de tijd om tegen het voornemen in verzet te gaan.
Advocaat ondernemingsrecht Zwolle
Het afgeven van een 403-verklaring heeft voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Zo kan een te beperkt geformuleerde verklaring ervoor zorgen dat geen vrijstelling voor deponering van de jaarrekening wordt verleend. In geval van een faillissement van de dochtervennootschap kan het voorgaande leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid. Een ander risico is bijvoorbeeld de overblijvende aansprakelijkheid van de moedermaatschappij die ook na de intrekkingsverklaring blijft bestaan. De overblijvende aansprakelijkheid ziet namelijk ook op schulden die zijn ontstaan uit rechtshandelingen die ten tijde van de 403-verklaring zijn aangegaan, zoals huurovereenkomsten.
Heeft u een vraag over de 403-verklaring of wilt u een 403-verklaring afgeven? Dan wel wenst u de moedermaatschappij van uw schuldenaar op basis van de afgegeven aansprakelijkheidsverklaring op betaling aan te spreken? Neem dan vrijblijvend contact op met de advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed advies en bijstaan in een gerechtelijke procedure. Te Biesebeek Advocaten is niet voor niets al 30 jaar met recht dé partij.
Lees ook: