Werknemers hebben door de toenemende werkdruk steeds vaker te maken met extra werk, maar valt dit onder overwerk of meerwerk? En wat is het verschil? U leest het in deze blog.
In de media is te horen dat de werkdruk onder werknemers fors is toegenomen. Onder andere door de krapte op de arbeidsmarkt moeten relatief minder handen steeds meer werk doen. Het gevolg daarvan is dat het werk steeds vaker niet binnen de afgesproken werktijd kan worden gedaan en dat op werknemers steeds vaker een beroep wordt gedaan om extra te werken, dus buiten de afgesproken werktijd.
Soms wordt dit extra werk gekwalificeerd als overwerk en soms als meerwerk. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen overwerk en meerwerk? En welke rechten hebben werknemers in zo’n situatie?
Overwerk en meerwerk bij fulltime en parttime dienstverband
Het begrip overwerk komt niet in de wet voor. Het is een term die vooral in cao’s voorkomt en gebruikt wordt voor de duiding van de werktijd die met een extra toeslag betaald moet worden. Het gaat dan eigenlijk altijd om de tijd die boven de gebruikelijke (fulltime) werktijd uitkomt.
Als werknemers niet fulltime werken, dus parttime, geldt de tijd die zij boven de afgesproken werktijd werken als meerwerk. Voor meerwerk hoeft geen extra toeslag betaald te worden, omdat dit tot oneerlijke situaties zou leiden ten opzichte van fulltimers.
Fulltimers die extra werken, werken dus eigenlijk altijd ‘over’. Parttimers die extra werken, werken dus eigenlijk altijd ‘meer’ en – als de totale werktijd boven de gebruikelijke (fulltime) werktijd uitkomt – soms ook ‘over’.
Beloning overwerk en meerwerk
Het is niet altijd zo dat overwerk extra betaald moet worden. In sommige gevallen is de mogelijkheid van overwerk al verdisconteerd in het (basis)loon en in sommige gevallen brengt de functie van de werknemer met zich mee dat onbetaald overwerk vanzelfsprekend is. Ook hoeft overwerk niet altijd in geld betaald te worden. Soms kiezen werkgevers / werknemers ervoor om overwerk te vergoeden door middel van het geven van extra vrije tijd.
Is overwerk en meerwerk verplicht?
Overwerk mag niet ongelimiteerd worden opgedragen. De bovengrens wordt bepaald door de Arbeidstijdenwet. Die wet geldt overigens weer niet voor alle beroepen. Voor sommige beroepen is die wet niet van toepassing.
Of een werknemer verplicht kan worden om extra te werken, hangt vaak af van hetgeen hierover is afgesproken. Mochten hierover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt, dan zal het van de specifieke omstandigheden afhangen of extra werk al dan niet verplicht is. Verplicht overwerk zal eigenlijk altijd redelijk en proportioneel moeten zijn.
Rechtsvermoeden
Als extra werk structureel is, kan het zo zijn dat een werknemer een beroep kan doen op het rechtsvermoeden ex art. 7:610b BW. Daarin staat dat als een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, de bedongen arbeid in enige maand vermoed wordt een omvang te hebben gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden. Dat betekent dat een werknemer, mocht die werknemer met succes een beroep kunnen doen op dat rechtsvermoeden, recht kan doen gelden op (verloning van) die extra uren, ook als de werkgever voor die extra uren geen werk heeft.
Advocaat arbeidsrecht
Een verhoging van de werkdruk leidt vaak tot extra werk. Voor de één is dat direct overwerk en voor de ander is dat eerst meerwerk. De gevolgen van extra werk zijn niet altijd gelijk. Het is daarom zaak om de gevolgen van extra werk goed te regelen. Duidelijkheid over de gevolgen van extra werk kan leiden tot minder ‘discussies’ op de werkvloer.
Heeft u vragen op het gebied van overwerk of meerwerk? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten kunnen u voorzien van een goed advies en u bijstaan tijdens een eventuele procedure.
Lees ook: