Een erfafscheiding is een scheiding tussen twee erven. Dit kan een bouwwerk of beplanting zijn.
Eigenaren van grond stuiten vaak op vragen en onzekerheden omtrent de grenzen van het eigendom: de erfafscheiding. Welke regels gelden er precies? Hoe gaan we om met geschillen? In deze blog leest u meer over de geldende regels bij erfafscheidingen.
Welke hoogte, welk materiaal?
De vraag naar de toegestane hoogte en het materiaal van een afscheiding van het erf is een veelvoorkomende. In de voortuin geldt doorgaans dat een schutting, hek of muur maximaal 1 meter hoog mag zijn, mits geplaatst op de erfgrens. Voor erfafscheidingen direct naast en achter het huis is dit veelal 2 meter. Echter, gemeenten kunnen hiervan afwijken in hun plaatselijke verordening, dus het is wijs om hier eerst inzicht in te verkrijgen.
Bomen en beplanting als erfafscheiding
Voor de grond eigenaren die een groene afscheiding prefereren, is het belangrijk om te weten dat ook hier regels voor bestaan. Bomen dienen veelal op een minimale afstand van 2 meter van de erfgrens te staan, terwijl voor heggen en struiken een minimale afstand van 0,5 meter geldt. Uitzonderingen zijn weer mogelijk, dus een blik op lokale verordeningen blijft essentieel.
Overleg met de buren van een aangrenzend erf
Indien u een erfafscheiding wenst te plaatsen, is het raadzaam de eigenaren van aangrenzende erven hiervan op de hoogte te stellen. Niet alleen kan dan met de eigenaren van aangrenzende erven worden overlegd over de materialen en de kosten, maar ook biedt dit hen de mogelijkheid om eventuele bezwaren vooraf te uiten. Een tijdige en open communicatie kan geschillen voorkomen.
Het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens zorgt ervoor dat de erfafscheiding van u en uw buren samen is. Het maken van concrete afspraken in dit kader is essentieel. Indien u niet met uw buren wenst te (of kunt) overleggen, kunt u ervoor kiezen om de erfafscheiding volledig op uw eigen grond te plaatsen. U bent in dit geval volledig eigenaar van de erfafscheiding en heeft geen toestemming van uw buren nodig.
Let op, indien er al een erfafscheiding aanwezig is en u de erfafscheiding wenst te verwijderen, te vervangen of te wijzigen, dan dient u eerst te onderzoeken of de erfafscheiding gezamenlijk eigendom is. Is dit het geval, dan staat het u niet zomaar vrij om wijzigingen in de erfafscheiding aan te brengen.
Advocaat erfafscheiding
Rondom kwesties van erfafscheiding kan een advocaat een waardevolle partner zijn. Niet alleen kunnen wij u bijstaan bij het toepassen van relevante wet- en regelgeving, maar ook een belangrijke rol spelen in het opstellen van correspondentie, het bemiddelen bij of ter voorkoming van geschillen of u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure.
De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle hebben jarenlange ervaring op het gebied van burenrecht en kunnen u voorzien van een helder advies. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Wilt u weten wat wij voor u zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Lees meer: