In het burenrecht speelt het recht van overpad een grote rol. Het bepaalt of, en onder welke voorwaarden, iemand gebruik mag maken van de grond van een ander om toegang te krijgen tot zijn eigen perceel. In deze blog leest u meer over het recht van overpad.
Het recht van overpad: erfdienstbaarheid van weg
De meest bekende vorm van het recht van overpad is de erfdienstbaarheid van weg. Bij een erfdienstbaarheid van weg dient het dienende erf (het erf waarover gelopen of gereden wordt) te dulden dat de eigenaar van het heersende erf (het erf dat profiteert) gebruik maakt van de weg.
Het recht van overpad (erfdienstbaarheid van weg) kan worden gevestigd via een notariële akte, welke akte vervolgens wordt vastgelegd in het Kadaster. De erfdienstbaarheid is gekoppeld aan het perceel, niet aan de eigenaar. Dus ook opvolgende eigenaren dienen zich aan de erfdienstbaarheid te houden. In de notariële akte kunnen bepaalde regels zijn opgenomen, bijvoorbeeld dat de weg uitsluitend te voet mag worden gebruikt of dat er niet mag worden geparkeerd.
Vestiging recht van overpad door verjaring
Een erfdienstbaarheid kan daarnaast ontstaan door verjaring. De verjaringstermijn bedraagt 10 jaren (goeder trouw) of 20 jaren (kwader trouw). De bewijslast voor een dergelijke vordering is zwaar. Degene die stelt de erfdienstbaarheid door verjaring te hebben verkregen, dient aan te tonen dat hij/zij (en zijn/haar rechtsvoorganger(s)) zich al die tijd als rechthebbende van een erfdienstbaarheid hebben gedragen, zodanig dat de eigenaar van het dienende erf daaruit niet anders kon afleiden. Van ondubbelzinnig bezit is echter niet zomaar sprake, het enkele gebruik van een pad gedurende een bepaalde periode impliceert nog geen bezit.
Wijziging of opheffing niet zomaar mogelijk
Wilt u een erfdienstbaarheid van weg vestigen? Let er dan op dat helder wordt vastgelegd op welke wijze gebruik van de weg mag worden gemaakt. Denk hierbij aan lopen, fietsen, rijden, maar ook laden en lossen, parkeren, stallen van containers etc.
Het is van belang dat vooraf goed over een recht van overpad wordt nagedacht, zeker nu wijziging of opheffing van het recht van overpad niet zomaar door een rechter wordt toegewezen. Slechts in bijzondere situaties zal een rechter overgaan tot wijziging of opheffing van de erfdienstbaarheid. U kunt hierbij denken aan strijd met het algemeen belang, onmogelijke uitvoering, geen redelijk belang bij het recht van overpad of bij onvoorziene omstandigheden. De rechter zal de belangen van het dienende en heersende erf afwegen en kan aan een opheffing van de erfdienstbaarheid voorwaarden verbinden.
Advocaat burenrecht
Het recht van overpad kent meerdere verschijningsvormen binnen het burenrecht. Of het nu gaat om een formele erfdienstbaarheid of een informeel gebruik zoals bij een buurweg, het is essentieel om uw rechten en plichten goed te kennen. Conflicten over overpad zijn veelvoorkomend, maar kunnen vaak worden voorkomen door tijdig juridische stappen te nemen en goede afspraken schriftelijk vast te leggen. Heeft u vragen op het gebied van burenrecht? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle hebben jarenlange ervaring en kunnen u voorzien van een helder advies en u bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Lees meer: