Welke rechten heeft een werknemer?
Overweegt u als werkgever faillissement aan te vragen, houd dan rekening met de rechten van werknemers. Hier moet u op letten.
Welke rechten heeft een werknemer, als een werkgever faillissement aanvraagt?
Onlangs werd door een werkgever aan mij de vraag voorgelegd welke acties zijn werknemers zouden kunnen ondernemen als hij bij de rechtbank het eigen faillissement zou aanvragen. De werkgever sloot namelijk niet uit dat de werknemers weleens weinig positief zouden kunnen reageren als zij met een faillissement van de werkgever werden geconfronteerd en daardoor zonder werk kwamen te zitten.
Feit is dat de werknemer in geval van een faillissement van de werkgever geen arbeidsrechtelijke bescherming meer geniet. De curator zal de arbeidsovereenkomst met de werknemer veelal niet voortzetten en deze arbeidsovereenkomst opzeggen met inachtneming een opzegtermijn van ten hoogste zes weken.
De werknemer kan ook geen aanspraak meer maken op een transitievergoeding. Dat een werknemer in geval van een faillissement op eigen verzoek weleens op een voor de werkgever minder prettige manier kan reageren, is om redenen als voornoemd niet ondenkbeeldig.
Verzoek werknemer om faillissement ongedaan te maken
De werknemer zou na het uitspreken van de faillietverklaring van de werkgever de rechtbank kunnen vragen om het faillissement ongedaan te maken. De werknemer kan op grond van de Faillissementswet verzet aantekenen tegen de faillietverklaring van de werkgever.
Als argument kan de werknemer aanvoeren dat het aanvragen van het eigen faillissement misbruik van faillissementsrecht oplevert. Hiervan is sprake als de werkgever het eigen faillissement heeft aangevraagd met als (hoofdzakelijk) doel het ontlopen van de arbeidsrechtelijke bescherming.
Gefixeerde schadevergoeding bij ontslag door faillissement
Bij een gegrondverklaring van het verzet wordt de faillietverklaring van de werkgever vernietigd. Mocht de curator nog voor de gegrondverklaring van het verzet de met de werknemer gesloten arbeidsovereenkomst hebben opgezegd, dan staat het de werknemer vrij om na een gegrondverklaring van het verzet tegen de opzegging van de arbeidsovereenkomsten op te komen.
De werknemer kan ervoor kiezen om de rechter te vragen aan hem een gefixeerde schadevergoeding toe te kennen. In dat geval wordt de opzegging van de arbeidsovereenkomst niet ongedaan gemaakt, maar heeft de werknemer recht op een gefixeerde schadevergoeding gelijk aan het bedrag dat de werkgever aan de werknemer verschuldigd zou zijn geweest bij een regelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst met inachtneming van de door voor de werkgever geldende opzegtermijn.
Billijke schadevergoeding en transitievergoeding
Ook kan de werknemer ervoor kiezen om de rechter te vragen hem (al dan niet naast een gefixeerde schadevergoeding) een billijke vergoeding toe te kennen (met instandhouding van de opzegging). In tegenstelling tot de gefixeerde schadevergoeding staat de omvang van de billijke vergoeding niet vast. De billijke vergoeding kan hoger of lager zijn dan de gefixeerde schadevergoeding.
Als de werknemer ervoor kiest om de opzegging in stand te laten, heeft hij tevens recht op de transitievergoeding (al dan niet naast een gefixeerde schadevergoeding en/of een billijke vergoeding).
Opzegging arbeidsovereenkomst vernietigen
De werknemer heeft tot slot de mogelijkheid om de opzegging te vernietigen wegens onregelmatige opzegging. Na vernietiging van de opzegging (met invoering van de Wet werk en zekerheid kan de werknemer niet meer buitengerechtelijk vernietigen) herleeft de arbeidsovereenkomst en heeft de werknemer recht op doorbetaling van zijn loon c.a.
Als de werkgever een rechtspersoon is, kan de werknemer er ook voor kiezen om – zo nodig naast het instellen van verzet tegen een faillietverklaring van de werkgever – de bestuurder van de rechtspersoon persoonlijk aansprakelijk te stellen op grond van onrechtmatige daad.
Over het algemeen zal een bestuurder alleen dan aansprakelijk zijn als hem van de verweten gedraging een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Overweegt u een faillissement? Win eerst advies in!
Mocht u als werkgever overwegen om het eigen faillissement aan te vragen, dan is het verstandig dat u zich vooraf goed laat informeren door deskundigen op het gebied van insolventierecht en arbeidsrecht. Ook hiervoor kunt u terecht bij Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Wij helpen u graag verder.