Een echtgenoot bekent op zijn sterfbed dat hij twee buitenechtelijke kinderen heeft. Kan de weduwe de schenkingen aan hen ongedaan maken?
Schenkingen ongedaan maken
Rechters komen soms voor enorme dilemma’s te staan. Neem het verhaal van een Rotterdamse ondernemer. Op zijn sterfbed bekent hij zijn vrouw dat hij naast hun 2 gezamenlijke kinderen 2 buitenechtelijke kinderen heeft. Hij schenkt hen zo’n 58.000 euro per persoon, zijn Mercedes en een Fiat- camper die hij met zijn vrouw gebruikte. Zijn echtgenote is het hier niet mee eens en eist het geld terug via de rechter.
De buitenechtelijke kinderen zijn verwekt bij een eveneens getrouwde vrouw. Door middel van een vaderschapstest is onomstotelijk vast komen te staan dat de Rotterdamse ondernemer hun vader was. De kinderen starten daarop een procedure ‘tot ontkenning’ van de ene en tot erkenning van de andere vader.
Schenking in ogen buitenechtelijke kinderen terecht
De schenking is in de ogen van de buitenechtelijke kinderen terecht. Volgens hen is er een natuurlijke verbintenis met hun echte vader en is deze moreel afdwingbaar. Bovendien hebben ze het geld nodig om tot hun achttiende in hun onderhoud en eventuele studiekosten te voorzien. Met de gift voldoet de biologische vader kortom aan zijn zorgplicht, stellen ze. De camper willen ze wel teruggeven, maar de Mercedes niet.
De weduwe is het hier niet mee eens. Het echtpaar was in gemeenschap van goederen getrouwd en in haar verweer stelt ze dat bij schenkingen toestemming van de partner is vereist, behalve als het om ‘niet bovenmatige schenkingen’ gaat. Dit was – in haar ogen – duidelijk wel het geval.
Volgens art. 1:89 uit het Burgerlijk Wetboek kan een partner een dergelijke schenking bovendien ‘buitengerechtelijk vernietigen’. Dat heeft de weduwe gedaan zodra ze van de schenking hoorde.
Rechter maakt schenking ongedaan
De rechter geeft de weduwe volledig gelijk, om de volgende redenen:
- De man had zijn partner om toestemming moeten vragen voor de schenking.
- De buitenechtelijke kinderen hebben al een moeder en een (juridische) vader die onderhoudsplichtig is.
- De kinderen maakten onvoldoende duidelijk dat het geld onmisbaar is voor hun levensonderhoud en eventuele studiekosten.
- De biologische vader deed zijn schenkingen toen hij leefde. De kinderen kunnen daardoor hun aanspraken niet baseren op het erfrecht.
De schenking, de auto en de camper moeten daarom met rente teruggeven worden aan de weduwe. De advocatenkosten zijn voor haar eigen rekening.