Werknemers hebben vanaf 1 juli 2015 recht op scholing. Als werkgever dient u dit te faciliteren. Doet u dit niet, dan kunt u in strijd handelen met het beginsel van goed werkgeverschap.
Scholing en goed werkgeverschap
Vanaf 1 juli 2015 bent u als werkgever verplicht de werknemer in staat te stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van u als werkgever kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen. In het geval dat u de werknemer daartoe niet in staat stelt, komt u als werkgever niet alleen een wettelijke verplichting niet na, maar kunt u tevens in strijd met goed werkgeverschap handelen.
De scholing moet op een eigen of andere functie binnen de organisatie van de werkgever gericht zijn. Met een scholingsbeding die gericht is op het verwerven van arbeid buiten de bestaande arbeidsovereenkomst, voldoet u als werkgever niet aan voornoemde scholingsverplichting.
Kosten van scholing
De kosten van de scholing op grond van voornoemde scholingsverplichting zijn voor rekening van de werkgever en niet verrekenbaar met de door de werkgever per 1 juli 2015 verschuldigde transitievergoeding bij ontslag van de werknemer.
Heeft u vragen op het gebied van het recht op scholing? Wenst u als werkgever de arbeidsovereenkomsten van uw onderneming te laten controleren? Neem dan vrijblijvend contact op met onze advocaat arbeidsrecht mr. J.C.F. (Frank) Kooijmans. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.