Betaalt uw klant niet en heeft u zaken van uw klant onder u? Misschien kunt u een beroep doen op een retentierecht om ervoor te zorgen dat uw klant alsnog betaalt. Hoe een retentierecht in zijn werk gaat en in welke gevallen er gebruik van kan worden gemaakt, leest u in dit artikel.
Retentierecht: opschortingsrecht
Volgens het Burgerlijk Wetboek is het retentierecht de bevoegdheid van een schuldeiser om de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten totdat zijn vordering wordt voldaan. Het retentierecht is een opschortingsrecht.
Het bovenstaande kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld:
U heeft een autogarage. Een klant laat zijn auto bij u repareren, maar betaalt de rekening van de reparatie niet. De auto van de klant staat nog bij u in de garage. Omdat de klant de factuur niet heeft betaald, doet u een beroep op het retentierecht. U schort uw verplichting tot afgifte van de auto op, oftewel: u houdt de auto onder u, totdat de klant uw rekening heeft voldaan.
Inroepen retentierecht: niet zomaar
Let op: om een retentierecht te mogen inroepen, moet aan een aantal vereisten worden voldaan:
- Er moet sprake zijn van een opeisbare vordering;
- De vordering en de verplichting tot afgifte van de zaak moeten voldoende met elkaar samenhangen;
- Het inroepen van het retentierecht dient rechtvaardig te zijn (hoe nauwer de samenhang, hoe eerder gerechtvaardigd).
Gezien de omschrijving van de wet kan het retentierecht slechts worden ingeroepen tegen de afgifte van zaken, dus stoffelijke voorwerpen. Dit kunnen roerende en onroerende zaken zijn. U kunt de zaak slechts onder u houden wanneer u de zaak eerst “in handen heeft”.
Door het retentierecht hoeft u de zaak niet aan de schuldenaar af te geven, maar u mag de zaak niet zelf gebruiken. U mag de auto bijvoorbeeld stallen, maar u mag niet in de auto rijden.
Belang van retentierecht
Met het retentierecht kan een behoorlijke dwang worden uitgeoefend. Wanneer de reparatiekosten 1.000 euro bedragen en de auto 40.000 euro waard is, is een schuldenaar vaak wel bereid de reparatiekosten te voldoen. Ook indien andere schuldeisers beslag op de auto hebben gelegd kan het uitoefenen van het retentierecht zinvol zijn.
U hoeft als partij die het retentierecht inroept de zaak niet af te geven aan andere schuldeisers die beslag op de zaak hebben gelegd. In dit geval zijn er twee opties: de andere schuldeisers betalen uw vordering en u geeft de zaak vrij óf de andere schuldeisers willen uw vordering niet betalen en u gaat uw vordering met voorrang op de zaak verhalen. Door middel van het halen van een executoriale titel kunt u beslag op de zaak leggen en de zaak uitwinnen. Indien uw vordering wordt voldaan, komt uw retentierecht automatisch te vervallen.
Uit dit artikel blijkt dat het inroepen van het retentierecht ervoor kan zorgen dat uw vordering wordt betaald. Daarnaast is het duidelijk dat het inroepen van het retentierecht niet zomaar is toegestaan en er veel regels zijn waar u zich aan dient te houden. Uit een recent arrest van het Gerechtshof Amsterdam is gebleken dat het ten onrechte inroepen van een retentierecht een verplichting tot schadevergoeding met zich mee brengt. U dient derhalve voordat u het retentierecht inroept te beoordelen of u aan alle vereisten heeft voldaan.
Heeft u nog vragen over het retentierecht of wilt u weten of het retentierecht in uw onderneming kan worden toegepast? Dan bent u voor een helder en goed advies bij ons aan het juiste adres. Onze specialisten kunnen beoordelen of u aan alle vereisten voor het inroepen van het retentierecht heeft voldaan en kunnen uw debiteur voor u aanschrijven. Zo weet u waar u aan toe bent en voorkomt u eventuele risico’s zoals het betalen van schadevergoeding. Meer weten? Neem contact op met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.