Een makelaar die door een verhuurder van woonruimte is ingeschakeld, mag geen bemiddelingskosten bij een particuliere huurder in rekening brengen. Dit heeft de Hoge Raad op 16 oktober 2015 bepaald.
Wanneer een verhuurder een makelaar in de arm neemt voor de bemiddeling bij woonruimte, treedt de makelaar op voor de verhuurder. Het is niet vereist dat de verhuurder voor de bemiddeling betaalt. Omdat de makelaar voor de verhuurder optreedt, mag hij geen vergoeding bij de huurder van de woonruimte in rekening brengen. Dit is in de wet opgenomen. Mocht het zo zijn dat de makelaar wel een vergoeding met de huurder heeft afgesproken, dan is deze afspraak ongeldig.
Dit is anders wanneer de bemiddelaar niet voor één partij optreedt. Hierbij kunt u denken aan een website waar de verhuurder en huurder zonder tussenkomst van de makelaar met elkaar in contact komen, een zogenaamd ‘elektronisch prikbord’. Bij zo’n ‘prikbord’ is de makelaar er voor beide partijen en mag er wel courtage in rekening worden gebracht. Hoe zit het dan wanneer een huurder reageert op een woning die op de website van een bemiddelaar of makelaar is geplaatst?
Geen bemiddelingskosten als makelaar optreedt voor verhuurder
In de situatie waar de Hoge Raad over heeft geoordeeld, heeft een bemiddelingsbureau in opdracht van een verhuurder woonruimte op haar website aangeboden. De verhuurder hoefde hier geen kosten voor te betalen. Een potentiële huurder diende zich vooraf bij het bemiddelingsbureau in te schrijven als woningzoekende. In de algemene voorwaarden van het bemiddelingsbureau stond opgenomen dat wanneer er een huurovereenkomst tot stand komt, de huurder een bemiddelingsvergoeding -gelijk aan één maand huur- aan het bemiddelingsbureau verschuldigd was.
De Hoge Raad oordeelde dat de door het bemiddelingsbureau gemaakte afspraak omtrent de bemiddelingsvergoeding niet door de beugel kon. De bemiddelaar was door de verhuurder ingeschakeld en diende de kosten daarvan bij de verhuurder in rekening te brengen. Er is immers sprake van een bemiddelingsovereenkomst. De bepaling in de algemene voorwaarden en de hieruit voortvloeiende overeenkomst tussen de huurder en bemiddelaar, is ongeldig. Conclusie: de bemiddelaar mag in dit geval geen courtage van de particuliere huurder verlangen.
Bemiddelingskosten terugvorderen? Incassospecialisten staan voor u klaar
Heeft u als huurder bemiddelingskosten betaald? Gezien de uitspraak van de Hoge Raad is het mogelijk dat u deze kosten nog kunt terugvorderen. Het terugvorderen bemiddelingskosten kan tot een periode van vijf jaar geleden.
Wilt u terugbetaling van de bemiddelingskosten? Onze incassospecialisten staan voor u klaar. Wij werken in het buitengerechtelijke traject op basis van het no cure, no pay principe. Voor een betrouwbaar en transparant incassobureau bent u bij Te Biesebeek Advocaten aan het juiste adres. Kijk voor meer informatie op de incassowebsite van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.
Incasseer nu ook kosteloos en meld uw vordering aan.