Het melkquotum is per 1 april 2015 afgeschaft. De uitbreiding van het boerenbedrijf wordt binnenkort begrensd door een nieuw systeem: het mestquotum.
Op 2 juli 2015 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken per brief aangekondigd om een stelsel van fosfaatrechten in te zullen gaan voeren om de productie van fosfaat te verminderen. Nederland mag van de Europese Commissie afwijken van de Nitraatrichtlijn maar is gebonden aan een plafond van 172,9 miljoen kilogram fosfaat per jaar.
In de brief van 2 juli 2015 van de Staatssecretaris zijn de plannen van de regering uiteengezet. Die luiden als volgt:
“Een stelsel van fosfaatrechten stuurt direct op de fosfaatproductie op bedrijven met melkvee. Op basis van het (gemiddeld) gehouden aantal dieren en de forfaitaire fosfaatproductie per dier worden aan bedrijven fosfaatrechten toegekend. Het is mogelijk om in de inrichting van een fosfaatstelsel de inzet van individuele melkveehouders ten aanzien van fosfaatefficiëntie te stimuleren. Melkveehouders kunnen zichzelf, door effectief te sturen op fosfaatgehalten in voer, belonen met extra te houden stuks melkvee binnen de aan hun bedrijf toegekende fosfaatrechten.” (Bron: brief 2 juli 2015 Staatssecretaris van Economische zaken)
Overleg tussen Staatssecretaris en betrokken partijen
Het uitgangspunt bij de toekenning van het aantal fosfaatrechten is het gemiddeld aantal gehouden stuks melkvee, waarbij melkveehouders de keuze krijgen tussen twee momenten. Dat is het referentiejaar 2014 of de peildatum van 2 juli 2015. In de brief staat het onder meer als volgt vermeld:
“De wet waarmee het stelsel van fosfaatrechten wordt geïntroduceerd treedt op een later moment in werking en zal teruggrijpen op het referentiejaar 2014 en de peildatum van 2 juli 2015.” (Bron: brief 2 juli 2015 Staatssecretaris van Economische zaken)
Op dit moment vindt er overleg plaats tussen de Staatssecretaris en LTO Nederland, de Nederlandse Zuivelorganisatie, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en een aantal andere organisaties. De Staatssecretaris zal de Tweede Kamer informeren zodra er meer duidelijkheid bestaat over de wijze waarop invulling wordt gegeven aan het stelsel van fosfaatrechten.
Nog veel onduidelijk
Voor de melkveehouders is een aantal zaken van groot belang. Hoe de rechtsbescherming van melkveehouders tegen een onjuiste vaststelling van de fosfaatrechten vorm gaat krijgen, is nog volstrekt onduidelijk. Onduidelijk is ook wat de sanctie wordt op het overschrijden van het aantal fosfaatrechten. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat er voorzien wordt in de mogelijkheid van een bezwaar- en beroepsprocedure.
Daarnaast heeft de Staatssecretaris aangegeven dat er een nog nader uit te werken knelgevallenvoorziening zal worden getroffen om melkveehouders te compenseren die onevenredig benadeeld zullen worden door de toepassing van het referentiejaar en de peildatum. Ook dit dient nog nader te worden uitgewerkt.
Te Biesebeek Advocaten volgt deze ontwikkelingen nauwgezet. Als de regeling definitief is, zal Te Biesebeek Advocaten u rechtsbijstand kunnen verlenen op het gebied van de fosfaatrechten. Bijvoorbeeld indien uw fosfaatrechten niet juist zijn vastgesteld, u een beroep wilt doen op de knelgevallenregeling of er sancties dreigen te worden opgelegd omdat u te veel fosfaat produceert.
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met mr. A.A. (Arjen) Bos: 038-422 30 20 of stuur een e-mail naar bos@tebiesebeek.nl. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.