Afgelopen maanden heeft een groot aantal melkveehouders de bijstand ingeroepen van Te Biesebeek Advocaten. Deze melkveehouders zijn of waren leverancier van Bel Leerdammer, gevestigd in Schoonrewoerd, een zuivelverwerkende onderneming die boerderijmelk verwerkt en vermarkt tot hoogwaardige kaas. De melkveehouders zijn ontevreden over de hoogte van de aan hen in de periode van 2010 tot en met 2015 betaalde melkprijs, nu deze naar hun oordeel lager is dan de door Bel Leerdammer aan hen uitgedragen melkprijspolitiek.
Referentieprijs
Het komt in de praktijk vaak voor dat een zuivelverwerkende onderneming voor de vaststelling van de hoogte van de melkprijs aansluiting zoekt bij de melkprijs van een of meerdere concurrerende zuivelverwerkende organisaties. Achterliggende gedachte is om aan de melkveehouders (de leveranciers) een marktconforme melkprijs te betalen. Daarnaast wordt de melkprijs afgestemd op de kwaliteit, samenstelling en gewicht van de boerderijmelk. Met name eiwit- en vetgehaltes zijn belangrijke indicatoren die de hoogte van de melkprijs bepalen. Verder is de bedrijfsvoering en de hoeveelheid geleverde melk doorgaans van invloed op de prijs. Indien de koeien een groot deel van het jaar buiten in de wei doorbrengen of in het geval er sprake is van duurzame productie dan wordt er vaak een hogere melkprijs betaald.
Melkprijspolitiek Bel Leerdammer 2007 – 2009
In de jaren 2007 tot en met 2009 heeft Bel Leerdammer aan haar leveranciers een melkprijs betaald waarbij als richtniveau had te gelden de hoogte van de melkprijs van de coöperatieve vereniging Cono Kaasmakers, gevestigd in Middenbeemster. Cono Kaasmakers staat in de sector bekend als een zuivelverwerkende onderneming met een melkprijs die doorgaans behoort tot de hoogste.
Een aantal melkveehouders is van mening dat Bel Leerdammer aan hen in de jaren 2007 – 2009 een melkprijs heeft betaald die lager is dan de melkprijs die voldoet aan het door Bel Leerdammer uitgedragen referentiekader. Melkveehouders hebben Bel Leerdammer in rechte aangesproken op betaling van de correcte en overeengekomen melkprijs. Bij een niet gepubliceerd eindvonnis van 10 september 2014 heeft de rechtbank Rotterdam beslist dat Bel Leerdammer aan deze melkveehouders inderdaad een te lage melkprijs heeft betaald. Bel Leerdammer is veroordeeld tot het doen van een ‘nabetaling’. Voor het tussenvonnis van de rechtbank Dordrecht van 19 december 2012, zie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDOR:2012:BY7851
Bel Leerdammer heeft hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof Den Haag. Deze procedure is nog niet beëindigd, doch uit een tussenuitspraak volgt dat het oordeel van de rechtbank in de kern wordt bekrachtigd.
Melkprijspolitiek Bel Leerdammer 2010 – 2015
Mogelijk ingegeven door de hiervoor aangehaalde discussie over de hoogte van de te betalen melkprijs, heeft Bel Leerdammer haar melkprijspolitiek met ingang van 1 januari 2010 gewijzigd.
Vanaf 1 januari 2010 heeft voor de hoogte van de melkprijs als referentie te gelden ‘het gewogen gemiddelde van de uitbetaalde en gepubliceerde melkprijzen in Nederland’. Daarbij wordt aansluiting gezocht bij de prijzen en verwerkte hoeveelheden van een viertal zuivelverwerkende ondernemingen: Cono Kaasmakers, DOC Kaas, Nemelco (Vreugdenhil) en Friesland Campina.
Vanaf 1 januari 2016 is de melkprijspolitiek van Bel Leerdammer andermaal gewijzigd. Volgens haar brochure ‘Opbouw melkprijs Bel Leerdammer, vanaf 1 januari 2016’ wordt de basis van de melkprijs vanaf deze datum gevormd door de vet- en eiwitwaarde. Het bedrag dat Bel Leerdammer daarvoor per kilogram betaalt, wordt maandelijks vastgesteld op basis van ‘de ontwikkelingen in de markt’.
Onderzoek
De aangemelde melkveehouders hebben een grondig en diepgravend onderzoek ingesteld naar het antwoord op de vraagstelling of aan hen in de jaren 2010 tot en met 2015 door Bel Leerdammer wel een melkprijs is betaald die in overeenstemming is met het door haar uitgedragen referentiekader.
In het onderzoek is de door de referentiebedrijven in de aangehaalde periode uitbetaalde melkprijzen betrokken, daarbij rekening houdende met toeslagen en kortingen, en zulks gerelateerd aan de vet- en eiwitwaarde en de geleverde hoeveelheid van de gemiddelde leverancier van Bel Leerdammer. Daartoe zijn een omvangrijke hoeveelheid jaarrapporten, publicaties, artikelen en overige documenten beoordeeld en geanalyseerd. Vervolgens is middels een rekenprogramma de met Bel Leerdammer overeengekomen melkprijs berekend.
Resultaat onderzoek
Het onderzoek heeft tot de conclusie geleid dat Bel Leerdammer de melkveehouders naar hun mening in de periode 2010 – 2015 een te lage melkprijs heeft betaald. Het berekende verschil loopt op van € 0,25 per 100 kg. geleverde melk in 2010 tot € 2,80 per 100 kg. geleverde melk in 2015 (excl. btw). Opvallend is niet alleen dat uit dit onderzoek volgt dat het prijsverschil jaarlijks oploopt, maar ook dat aan de melkveehouders in geen enkel jaar een melkprijs is betaald die hoger is dan de door Bel Leerdammer uitgedragen referentieprijs.
Inmiddels is Bel Leerdammer namens de aangemelde melkveehouders uitgenodigd om een correctie op de melkprijs toe te passen. De voorgestelde correctie is gebaseerd op de per individuele melkveehouder jaarlijks geleverde hoeveelheid melk vermenigvuldigd met het berekende prijsverschil.
Het collectief bestaat inmiddels uit ruim 60 melkveehouders. Het merendeel van de melkveehouders is voor rechtsbijstand verzekerd. De betrokken verzekeringsmaatschappijen (ARAG, DAS Rechtsbijstand, Univé en Achmea/Interpolis) verlenen in beginsel dekking en besteden de bijstand in deze kwestie ten behoeve van de bij hen verzekerde melkveehouders uit aan Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Dagelijks melden zich nog melkveehouders aan.
Voor meer informatie: mr. G.D. te Biesebeek, telnr 038 4223020