De NVWA en RVO.nl hebben in opdracht van het Ministerie van LNV een uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke GVE fraude met het Identificatie & Registratiesysteem (I&R) voor runderen in verband met de inwerkingtreding van de Fosfaatwet per 1 januari 2018.
De fraude heeft de volgende achtergrond. In de Fosfaatwet heeft een melkkoe een waarde van 1 grootvee eenheid (GVE). Een vaars heeft een lagere waarde van ongeveer 0,5 GVE. Nadat een vaars gekalfd heeft, begint de melkproductie en wordt zij een melkkoe van 1 GVE. Volgens NVWA en RVO.nl hebben boeren ten onrechte meerdere kalveren geregistreerd als geboren uit een koe, die dan op papier dus een meerling heeft gekregen. Daardoor blijven andere koeien ten onrechte als vaars geregistreerd staan. Dit zijn eigenlijk volwaardige melkkoeien, maar zij tellen door de registratie als vaars maar als 0,5 GVE in plaats van 1 GVE. Dit biedt de melkveehouder een voordeel in het kader van het fosfaatreductieplan omdat hij dan minder dieren weg hoeft te doen.
De NVWA heeft informatie uit de administratie van andere partijen gevorderd en bestudeerd. Deze informatie is vergeleken met de bestaande gegevens van rundveehouders in het I&R. Als een dier in het I&R als vaars staat geregistreerd, maar uit de gevorderde administraties van die andere partijen blijkt dat het dier wel melk produceert en/of gekalfd heeft, dan is dit een aanwijzing voor fraude.
Blokkade bedrijf
Op basis van het onderzoek zijn er vervolgens ruim 2.100 bedrijven geheel geblokkeerd. Dit betekent simpelweg dat het bedrijf geen dieren meer mag afvoeren en ook geen dieren mag aanvoeren. Melk en andere producten mogen overigens wel worden afgevoerd. De geblokkeerde bedrijven ontvangen een besluit waarin deze maatregelen zijn opgenomen met een dossier met informatie waar het besluit op gebaseerd is. In dat besluit wordt ook verteld wat het bedrijf precies moet doen om de blokkade opgeheven te krijgen.
Mogelijke andere gevolgen
In de brief van 8 februari 2018 van de Minister van LNV aan de Tweede Kamer wordt verslag gedaan van de mogelijke fraude met het I&R. Daarin worden ook de gevolgen voor verdachte bedrijven geschetst. Uit die brief blijkt dat er op dit moment geen juridische mogelijkheid bestaat om eventuele overtreders via het bestuursrecht een boete of andere straf op te leggen.
Welke risico’s lopen dergelijke bedrijven dan wel? Allereerst kunnen zij door een NVWA-inspecteur worden bezocht. Die doet ter plaatse dan onderzoek naar zogenaamde fraudegevallen. Als de inspecteur meent dat er overtredingen hebben plaatsgevonden, wordt er een proces-verbaal opgemaakt. Deze verdachte bedrijven worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd voor de economische (politie)rechter.
Ten tweede valt uit de brief van de Minister af te leiden dat verdachte bedrijven in financieel opzicht zullen worden aangepakt. De minister schrijft in de brief over een nacalculatie in het kader van de Regeling fosfaatreductieplan en mogelijk een korting op de GLB-inkomenssteun. De hoogte van de korting zal afhangen van de omvang van de begane overtredingen.
Wordt u verdacht van GVE fraude? Verweer is altijd mogelijk
Uiteraard hoeven verdachte bedrijven de door de overheid opgelegde maatregelen niet lijdzaam te ondergaan. Verweer is altijd mogelijk, al is het alleen maar om de schade te beperken. Tegen een strafrechtelijke vervolging kan een advocaat in het voortraject en bij de strafrechter uw belangen verdedigen. Tegen bestuursrechtelijke besluiten staat meestal de mogelijkheid van bezwaar open en daarna beroep bij de bestuursrechter. Onderaan een dergelijk besluit staat dan een rechtsmiddelenverwijzing, dat wil zeggen een tekst met een uitleg waar en wanneer er bezwaar/beroep kan worden ingesteld.
De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle zijn gespecialiseerd in de unieke combinatie van bestuursrecht en economisch strafrecht. Als u (al dan niet terecht) verdacht wordt van fraude met het I&R en te maken krijgt met een blokkade van uw bedrijf, een proces-verbaal van NVWA of een dagvaarding, een nacalculatie van toegekende fosfaatrechten of een korting op de GLB-inkomenssteun, neemt u dan direct telefonisch contact op. Wij beoordelen geheel vrijblijvend de kans van slagen van uw zaak.