Eind september 2017 heeft zich een collectief van melkveehouders gevormd dat zich niet kan verenigen met de hoogte van de in de periode van 2010 tot en met 2015 door Bel Leerdammer betaalde melkprijs. Het collectief is sindsdien gegroeid tot een groep van bijna 200 melkveehouders. De melkveehouders vorderen betaling van achterstallig melkgeld (zie: href=”https://www.tebiesebeek.nl/agrarisch-recht/collectief-melkveehouders-heeft-royal-bel-leerdammer-verzocht-om-een-correctie-op-de-uitbetaalde-melkprijs/”>vorige blog).
Vorderingen: achterstallig melkgeld periode 2010 – 2015
De vorderingen zijn gebaseerd op het standpunt dat Bel Leerdammer aan de melkveehouders een lagere prijs heeft betaald dan de prijs die zij met hen had afgesproken. In de periode van 2010 tot en met 2015 heeft Bel Leerdammer een melkprijspolitiek gehanteerd waarbij de hoogte van de melkprijzen is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van een viertal zuivel verwerkende organisaties. Volgens een door het collectief ingesteld onderzoek heeft Bel Leerdammer elk jaar een te lage prijs betaald, hetgeen oploopt van € 0,25 in 2010 tot € 2,80 in 2015 (per 100 kg. geleverde melk). Het jaarlijkse verschil volgt uit een namens het collectief gemaakte berekening, welke is gebaseerd op de jaarlijks door de vier referentiebedrijven uitbetaalde melkprijzen en verwerkte hoeveelheden. Het overzicht van deze berekening kunt u middels deze link openen: Bel Leerdammer overzicht.
De vordering van het collectief overstijgt inmiddels 10 miljoen euro.
Melkprijspolitiek vanaf 1 januari 2016
Sinds 1 januari 2016 heeft Bel Leerdammer haar melkprijspolitiek gewijzigd. Vanaf dat moment wordt de hoogte van de melkprijs (onder meer) gebaseerd op de eiwit- en vetgehaltes van de melk, waarvan de prijs per kilogram wordt vastgesteld op basis van de ‘ontwikkelingen in de markt’. ‘Marktontwikkelingen’ – als referentiekader – bieden de melkveehouders nauwelijks of geen houvast. Melkveehouders leveren aan Bel Leerdammer in vertrouwen een hoogwaardig product terwijl zij op voorhand niet weten welke prijs zij daarvoor ontvangen.
Standpunt Bel Leerdammer
Bel Leerdammer is bij herhaling door de melkveehouders op betaling van achterstallig melkgeld aangesproken. Op de aan haar verzonden brieven wordt niet inhoudelijk gereageerd. Hoewel er geen bezwaar wordt gemaakt tegen de vorderingen en / of tegen de aan de vorderingen ten grondslag liggende berekeningen wordt het achterstallige melkgeld niet betaald, zonder opgaaf van redenen.
Gerechtelijke procedure
Nu Bel Leerdammer nalaat het achterstallig melkgeld te betalen, zien de melkveehouders zich genoodzaakt om hun vorderingen in rechte te laten vaststellen. Inmiddels worden daartoe de nodige voorbereidingen getroffen.
Stuiten van verjaring
Vorderingen kunnen door tijdsverloop tenietgaan (in beginsel is de verjaringstermijn vijf jaar). Een lopende verjaringstermijn kan worden gestuit. Daarvoor dient een schuldenaar schriftelijk op betaling te worden aangesproken en in gebreke gesteld te worden. Opdat voorkomen wordt dat hun vorderingen (deels) door verjaring teniet dreigen te gaan, wordt melkveehouders in overweging gegeven om Bel Leerdammer tijdig en schriftelijk op betaling aan te spreken en niet lijdzaam af te wachten op de uitkomst van de ophanden zijnde gerechtelijke procedure.
Voor de tot het collectief behorende melkveehouders is de lopende verjaringstermijn inmiddels door Te Biesebeek Advocaten gestuit.
Collectief neemt dagelijks in omvang toe
Nog dagelijks melden zich melkveehouders bij Te Biesebeek Advocaten in Zwolle aan en voegen zich bij het collectief, welke inmiddels bestaat uit een groep van 179 melkveehouders.
Aanmelden
Melkveehouders, (ex-)leveranciers van Bel Leerdammer, die zich bij het collectief willen voegen, en zich juridisch willen laten bijstaan, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Te Biesebeek Advocaten (info@tebiesebeek.nl) met opgave van:
- Naam, adres, woonplaats;
- Telefoonnummer + e-mailadres;
- Leveranciersnr. of tanknr.;
- Inschrijvingsnr. KvK;
- Bijvoegen: de jaaroverzichten, periode 2010 tot en met 2015;
- Wel/niet voor rechtsbijstand verzekerd, zo ja: onder opgave naam verzekeringsmaatschappij en polisnummer (in voorkomend geval zelf ook melden bij tussenpersoon of maatschappij).
(NB: ARAG, DAS Rechtsbijstand, Achmea/Interpolis en Univé verlenen in beginsel dekking ten behoeve van de bij hen verzekerde melkveehouders en besteden de bijstand aan Te Biesebeek Advocaten in Zwolle uit).
Voor meer informatie: mr. G.D. te Biesebeek, telefoonnummer: 038 4223020 / e-mail: info@tebiesebeek.nl