Op 1 januari 2018 is de wet tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van het stelsel van fosfaatrechten in werking getreden. Deze zogenaamde Fosfaatwet is volgens de overheid noodzakelijk om te voorkomen dat Nederland het mestproductieplafond overschrijdt dat is opgenomen in de derogatiebeschikkingen van de Europese Commissie.
De Europese Commissie heeft de introductie van fosfaatrechten verenigbaar verklaard met de interne markt. Staatssteun vormt nu niet langer een beletsel voor de introductie van fosfaatrechten. Dat was eerder wel het geval.
Boerenbedrijven krijgen een hoeveelheid fosfaatrechten toegekend aan de hand van het aantal stuks melkvee dat op 2 juli 2015 werd gehouden. Die datum is gekozen omdat toen het fosfaatrechtenstelsel aan de Tweede Kamer is aangekondigd.
Het aantal fosfaatrechten dat wordt toegekend op basis van die peildatum is echter te hoog om te voorkomen dat het mestproductieplafond wordt overschreden. Daarom wordt er een algemene korting van 8,3% toegepast bij de toewijzing van de fosfaatrechten.
Knelgevallen
In de Meststoffenwet wordt in artikel 23 lid 6 een voorziening voor knelgevallen opgenomen. Die voorziening is echter beperkt. Alleen als een landbouwer aantoont dat zijn fosfaatrecht minimaal 5% lager is door:
• bouwwerkzaamheden;
• diergezondheidsproblemen;
• ziekte, ziekte of overlijden van een persoon van het samenwerkingsverband of een bloed- of aanverwant in de eerste graad;
• vernieling van de melkveestallen;
wordt het fosfaatrecht niet bepaald aan de hand van het aantal melkvee op de peildatum van 2 juli 2015, maar aan de hand van het melkvee waarover deze landbouwer zonder die buitengewone omstandigheden zou hebben beschikt.
Deze knelgevallen waren al bekend in het wetsontwerp. Daarnaast zijn er nu twee extra knelgevallen in de wet opgenomen, te weten voor nieuw gestarte bedrijven en voor bedrijven die minder vee of grond hadden op 2 juli 2015 door de aanleg van natuur of infrastructuur. De wet bevat gedetailleerde regels om op deze gronden als knelgeval aangemerkt te kunnen worden.
Beschikking fosfaatrechten
In januari 2018 krijgen alle melkveehouders van RVO een beschikking waarin staat hoeveel fosfaatrechten het bedrijf krijgt. De bijlage van de beschikking bevat een berekening van de toegekende fosfaatrechten.
Formulieren om als knelgeval aangemerkt te kunnen worden, zijn vanaf 1 januari 2018 beschikbaar op RVO.nl. Die formulieren moeten voor 1 april 2018 zijn ingediend.
Als u het niet eens bent met de door RVO toegekende fosfaatrechten dan kan daar bezwaar en uiteindelijk beroep bij de rechter tegen worden ingesteld. Datzelfde geldt ook als er een beroep op de knelgevallenregeling wordt afgewezen.
Rechtsbijstand fosfaatrechten
De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle zijn gespecialiseerd in agrarisch recht. Zij kennen de mazen van de wet en kunnen u rechtsbijstand verlenen op het gebied van fosfaatrechten. Bijvoorbeeld als uw fosfaatrechten niet juist zijn vastgesteld, uw beroep op de knelgevallenregeling is afgewezen of er straffen dreigen te worden opgelegd omdat u teveel fosfaat produceert.
Heeft u een beschikking over fosfaatrechten ontvangen waar u het niet mee eens bent? Neem dan direct contact op voor een vrijblijvend advies over de kans van slagen van een bezwaar- of beroepschrift.