Omroep Gelderland heeft het ministerie van LNV verzocht om openbaarmaking van dieraantallen van veehouders in Gelderland. Is het zinvol om als veehouder uw zienswijze kenbaar te maken?
WOB-verzoek
Op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft Omroep Gelderland verzocht om openbaarmaking van gegevens. Het verzoek ziet op dieraantallen van veehouders in de provincie Gelderland. Het betreft bedrijfsgegevens van ruim 12.000 bedrijven. Verzocht is om postcode, huisnummer en om het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van het betreffende bedrijf en om gegevens welke zien op het aantal vanaf 2011 gehouden geiten, runderen, varkens en pluimvee.
Zienswijze kenbaar maken: heeft dat zin?
RVO geeft op haar website aan dat het gaat om uitstootgegevens en dat zij de gegevens openbaar dient te maken. Nu de verzochte informatie ziet op bedrijfsgegevens van derden, wordt elke individuele veehouder in de gelegenheid gesteld om haar zienswijze tegen voorgenomen openbaarmaking kenbaar te maken. Tot 20 juni 2021 kan door belanghebbende veehouders worden gereageerd op het verzoek. Te Biesebeek Advocaten is inmiddels veelvuldig benaderd met de vraag of het zinvol is om te reageren en om bezwaar te maken. Immers, de verzochte gegevens zien deels op vertrouwelijke bedrijfs- en of persoonlijke informatie. Naar inzichten van de geraadpleegde juristen dient te worden geconcludeerd dat het niet zinvol is om bezwaar te maken of om een zienswijze kenbaar te maken. Privacy dient in dit geval te wijken voor het maatschappelijke belang bij openbaarheid.
Wet Openbaarheid van Bestuur
In de Grondwet is vastgelegd dat de overheid transparant dient te zijn. Een uitwerking van de verplichting tot openbaarheid is uitgewerkt in de WOB. Iedereen kan om deze informatie verzoeken. Daarvoor hoeft men geen belanghebbende te zijn en daarvoor hoeft ook geen specifiek belang aangetoond te worden. Openbaarheid is de hoofdregel. De wet gaat uit van ‘het algemeen belang van openbaarheid van informatie’. Het verstrekken van informatie blijft achterwege in de gevallen zoals in WOB beschreven, als zijnde een uitzondering op de hoofdregel.
Uitzonderingen plicht tot openbaarmaking
Op de plicht tot openbaarmaking bestaan uitzonderingen. Zo dient openbaarmaking achterwege te blijven indien:
- de verzochte informatie ziet op bedrijfsgegevens die vertrouwelijk door een ondernemer aan de overheid zijn verstrekt;
- er persoonsgegevens in het geding zijn;
- bij de verstrekking van gegevens een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt gemaakt
Evenwel gelden deze uitzonderingen weer niet in het geval de informatie betrekking heeft op emissies in het milieu. De door Omroep Gelderland verzochte informatie over het aantal dieren ziet volgens de RVO op uitstootgegevens, op emissies in het milieu. Dit brengt met zich mee dat de genoemde uitzondering niet van toepassing is. RVO is dan ook gehouden om de verzochte informatie te verstrekken. Nu de pivacy-regels dienen te wijken voor het algemene belang van openbaarheid van informatie, zal RVO het WOB-verzoek, zoals zij ook op haar site aankondigt, niet afwijzen en in beginsel ook niet mogen afwijzen. Zo de juristen van Te Biesebeek Advocaten inschatten zal het indienen van een zienswijze of het maken van bezwaar tegen de voorgenomen openbaarmaking RVO niet op andere gedachten brengen.
Nadere toelichting?
Voor nadere toelichting en bij vragen kan vrijblijvend contact worden opgenomen met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.