Wat zijn de wettelijke regels voor het in dienst hebben van werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgezocht dat het aandeel ouderen op de arbeidsmarkt steeds verder toeneemt. Zo zijn zo’n 2.700 Nederlanders van 80 jaar en ouder nog in loondienst. Zo’n 2.300 hebben een vast dienstverband en zo’n 400 een flexibel contract. De meesten werken in deeltijd, vaak niet meer dan anderhalve dag per week. Zo’n 700 80-plussers hebben een fulltimebaan. Dat steeds meer ouderen (nog) in loondienst zijn, hoeft op zich geen verbazing te wekken. Het huidige arbeidsrecht is immers mild voor de werkgever die iemand die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt in dienst neemt.
Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Per 1 januari 2016 is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in werking getreden. Met deze wet is het arbeidsrecht voor oudere werknemers zodanig gewijzigd dat het voor werkgevers interessant kan zijn om oudere werknemers in dienst te nemen of in dienst te houden.
Zo is de wettelijke opzegtermijn van de AOW-gerechtigde werknemer vastgesteld op één maand (zowel voor de werkgever als voor de werknemer), ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst. Indien de arbeidsovereenkomst is ingegaan op het moment dat de werknemer nog geen recht had op AOW, kan de werkgever de arbeidsovereenkomst van de AOW-gerechtigde werknemer eenzijdig beëindigen zonder preventieve toets van het UWV of van de rechter. Is de arbeidsovereenkomst echter ingegaan op het moment waarop de werknemer recht heeft op AOW, dan geldt dat de werkgever de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig kan beëindigen; in dat geval geldt de preventieve toets van het UWV of van de rechter weer wel.
De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van de AOW-gerechtigde werknemer is teruggebracht van twee jaar naar maximaal dertien weken en zal mogelijk nog verder verkort worden naar zes weken. Gedurende die (verkorte) periode geniet de AOW-gerechtigde werknemer ontslagbescherming. De werkgever hoeft voor de zieke AOW-gerechtigde werknemer geen passend werk meer te zoeken bij een andere werkgever; re-integratie in het tweede spoor geldt niet meer voor de zieke AOW-gerechtigde werknemer. Wel moet de werkgever proberen de zieke AOW-gerechtigde werknemer weer in het eigen bedrijf aan het werk zien te krijgen (eigen werk of ander passend werk). Het opstellen van een plan van aanpak voor de re-integratie van de zieke AOW-gerechtigde werknemer mag de werkgever achterwege laten.
De ketenregeling is voor AOW-gerechtigde werknemers anders dan voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. Een AOW-gerechtigde werknemer kan namelijk maximaal zes (in plaats van drie) tijdelijke arbeidsovereenkomsten aangaan in maximaal vier jaar (in plaats van twee jaar). Na meer dan zes opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd of na meer dan vier jaar tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden die overeenkomsten van rechtswege omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd; alleen de tijdelijke arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan nadat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, tellen mee voor de keten. De periodes tussen de tijdelijke contracten moeten zes maanden of korter duren; duren de tussenliggende periodes langer dan gaat er (telkens) een nieuwe keten lopen.
Transitievergoeding
Er is geen transitievergoeding verschuldigd voor een werknemer die ontslagen wordt op het moment dat hij de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt of daarna.
Meer weten?
Indien u meer wilt weten over (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, of als u vragen heeft over het arbeidsrecht in zijn algemeen, kunt u contact opnemen met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Ook op het gebied van arbeidsrecht is Te Biesebeek Advocaten met recht uw partij.