Op 2 juni 2023 heeft de Minister van Sociale Zaken een brief gestuurd naar de voorzitter van de Tweede Kamer waarin zij heeft aangekondigd voorbereidingen te willen treffen om de regelgeving omtrent het concurrentiebeding in arbeidsovereenkomst te ‘moderniseren’.
Het concurrentiebeding is thans vastgelegd in art. 7:653 BW. In dat wetsartikel staat dat een werkgever en een werknemer een concurrentiebeding mogen overeenkomen, zij het dat zo’n beding alleen gelding heeft als dat beding schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer.
Daarnaast geldt bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dat de werkgever in het beding een schriftelijke motivering moet hebben opgenomen waaruit blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
In de brief van 2 juni 2023 geeft de Minister aan dat het belangrijk is voor de Nederlandse Economie, zeker in tijden van arbeidsmarktkrapte, dat werknemers op de juiste plek op de arbeidsmarkt kunnen komen en dat werknemers kunnen werken binnen de bedrijfstak waarin zij zich het beste tot hun recht voelen komen en het meest productief zijn. Om werknemers en werkgevers een handje daarbij te helpen heeft de Minister in haar brief gezegd dat het concurrentiebeding, dat nu nog vaak als een standaardbepaling in een arbeidsovereenkomst wordt opgenomen, aan nog meer banden moet worden gelegd.
Voorstel van de Minister hervorming concurrentiebeding
De Minister heeft voorgesteld om de volgende wijzigingen uit te werken:
- het concurrentiebeding wettelijk begrenzen in duur;
- bij het opnemen van het concurrentiebeding moet het geografisch bereik worden opgenomen, gespecificeerd en gemotiveerd;
- bij het opnemen van het concurrentiebeding zullen werkgevers ook bij arbeidsovereenkomsten van onbepaalde tijd ‘het zwaarwichtig bedrijfsbelang’ van het opnemen van een concurrentiebeding moeten motiveren;
- bij het inroepen van het beding zal een werkgever in beginsel een vergoeding moeten betalen, vastgesteld op een bij wettelijk voorschrift bepaald percentage van het laatste verdiende salaris van de werknemer.
De vraag die gesteld kan worden, is of het voorstel van de Minister wel appelleert aan een behoefte. In de praktijk is het concurrentiebeding immers al vaak in duur en geografisch bereik beperkt.
Mocht een dergelijke beperking niet in het concurrentiebeding zijn opgenomen of mocht de beperking te ruim (lees: in het voordeel van de werkgever) geformuleerd zijn, dan loopt de werkgever het risico dat het beding door de rechter geheel of gedeeltelijk wordt vernietigd. Een onbeperkt of een te ruim geformuleerd concurrentiebeding kan door de rechter immers als onbillijk worden aangemerkt.
Het opnemen van een zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding in alle arbeidsovereenkomsten, dus zowel die van bepaalde als die van onbepaalde tijd, dwingt de werkgever tot nadenken. Standaard geformuleerde concurrentiebedingen die vaak ondernemingsbreed worden gebruikt, gaan wellicht tot het verleden behoren en dienen te worden vervangen door op maat gemaakte bepalingen.
Een ander punt dat tot nadenken zet, is de verschuldigde vergoeding die de werkgever in geval van het wetsvoorstel verschuldigd is indien zij het concurrentiebeding inroept. Hiermee wordt getracht te voorkomen dat het concurrentiebeding lichtvaardig wordt ingeroepen. Maar om het enkel inroepen van het concurrentiebeding al te ‘sanctioneren’ met het betalen van een vergoeding zal menig werkgever toch wel tegen de borst stuiten. De werkgever is meer gebaat bij behoud van de reeds bestaande wetgeving, waarin is bepaald dat de rechter kan bepalen of en in hoeverre de werkgever een vergoeding aan de werknemer moet betalen. Maatwerk lijkt met de bestaande wetgeving dus prima geborgd.
Advocaat arbeidsrecht
Te Biesebeek Advocaten in Zwolle zal de ontwikkelingen ook op dit punt voor u in de gaten houden en u daar verder over informeren. Heeft u echter al vragen over dit onderwerp of over andere arbeidsrechtelijke onderwerpen, kunt u contact opnemen met een van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht.
Lees ook: