De maand waarin het vakantiegeld normaliter wordt uitbetaald, komt eraan. Veel werknemers kijken ernaar uit. Het zorgt in die maand immers voor een beter gevulde portemonnee van waaruit de vakantie en/of andere (al dan niet noodzakelijke) uitgaven kunnen worden betaald. Alleen verkeert de samenleving op dit moment in crisis. Worden die uitgaven dan nog wel gedaan? En mag aan werknemers in crisistijd gevraagd worden akkoord te gaan met latere uitbetaling van het vakantiegeld?
Wettelijke regeling vakantiegeld
In art. 15 Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is bepaald dat de werknemer recht heeft op een vakantiebijslag tot een bedrag van 8% van zijn loon. Deze vakantiebijslag (= vakantiegeld) moet volgens art. 17 van diezelfde wet in de maand juni uitbetaald worden. Bij publiekrechtelijke regeling (lees: van overheidswege) of bij schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer kan ter zake van het tijdstip van uitbetaling van het vakantiegeld worden afgeweken, met dien verstande dat uitbetaling ten minste eenmaal per kalenderjaar moet plaatsvinden.
Als de werkgever het vakantiegeld te laat uitbetaalt, is hij naast wettelijke rente hierover ook de wettelijke verhoging verschuldigd. Deze wettelijke verhoging kan oplopen tot 50% van het verschuldigde vakantiegeld.
Aldus, het later uitbetalen van het vakantiegeld vanwege de coronacrisis is niet zomaar toegestaan. Hiervoor dient tussen de werkgever en werknemer overeenstemming te worden bereikt, dan wel dient dit bij publiekrechtelijke regeling te worden toegestaan.
Noodmaatregelen coronacrisis
Vanwege de coronacrisis zijn mogelijk niet alle werkgevers in staat om het vakantiegeld binnenkort uit te betalen. Omdat het nagenoeg onmogelijk is om met alle individuele werknemers afspraken te maken over uitstel van betaling, is er de (voorzichtige) roep om een regeling in het leven te roepen die (noodlijdende) werkgevers in staat moet stellen het vakantiegeld op een later tijdstip uit te betalen. Een dergelijke regeling is geen prettig vooruitzicht voor werknemers die al een bestemming voor het vakantiegeld hadden.
All-in loon
Niemand weet hoelang de crisis nog zal aanhouden en niemand kan voorspellen welke maatregelen er allemaal nodig zijn om deze crisis het hoofd te kunnen bieden. Als er dan toch iets gedaan moet worden met betrekking tot het vakantiegeld, is wellicht het overwegen waard om het vakantiegeld voortaan niet een keer per jaar uit te betalen, maar misschien wel meerdere keren per jaar of zelfs per betaalperiode (maandelijks, per 4-weken of wekelijks). De wet biedt die mogelijkheid al. Hiermee kan de druk op een noodmaatregel, mocht daarop een beroep nodig zijn, wellicht iets worden getemperd.
Tot slot
Het zijn bijzondere tijden die soms vragen om bijzondere oplossingen. Zolang de overheid nog denkt over en werkt aan de (uitvoering van) noodmaatregelen, staan de advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle voor ondernemers/werkgevers klaar om samen met hen te kijken welke maatregelen zoal getroffen kunnen worden om deze tijd toch door te komen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via 038 – 4223020 of info@tebiesebeek.nl. Ook in deze bijzondere tijd is Te Biesebeek Advocaten met recht uw partij!