Steeds meer werkgevers ontslaan werknemers na grove opmerkingen op Facebook, Twitter of andere sociale media. Dat signaleren arbeidsrechtdeskundigen. Mag dit zomaar?
Kwetsende uitlatingen Limburgse stomerijmedewerker
De rechtbank Limburg boog zich onlangs over de zaak van een stomerijmedewerker. De vrouw was al enige tijd ziek en moest daarop het veld ruimen. Op Facebook reageerde ze furieus met kwalificaties als ‘eruit pesten’, ‘geestelijke mishandeling’ en ‘over de rug van mensen de zakken vullen’. Ook spoorde ze oud-collega’s aan ander werk te zoeken en sprak ze de hoop uit dat de zaak failliet ging. De werkgever stapte daarop naar de rechter. Volgens hem waren de uitspraken op zich al voldoende voor ontslag op staande voet.
De rechtbank stelde de werkgever in het ongelijk. Het bedrijf hanteerde geen regels voor het omgaan met social media en de rechter had begrip voor de emoties van de ontslagen medewerker. Ook woog zwaar mee dat het ontslag totaal onverwachts kwam.
Voor de werknemer pleitte verder dat ze de naam van haar oud-werkgever niet noemde, en het bericht alleen zichtbaar was voor een kleine groep volgers. Omdat ze het na kritiek van haar ex-baas direct verwijderde was het bereik van het bericht zo klein dat het geen directe reden vormde voor ontslag op staande voet.
Na waarschuwing opnieuw in de fout op Facebook
In een andere zaak bij de rechtbank Arnhem werd een medewerker wel bestraft. De medewerker plaatste beledigende teksten over zijn werkgever op Social Media, terwijl hij al schriftelijk was gewaarschuwd voor soortgelijke uitlatingen. Ook deze medewerker verwijderde het bericht, maar te laat naar het oordeel van de rechter.
Beide uitspraken maken duidelijk dat een socialmediabeleid onmisbaar is voor elke organisatie. Zo kunt u medewerkers aanspreken op onwenselijke uitlatingen en – zo nodig – schriftelijk waarschuwen. Op internet staan voorbeelden van richtlijnen voor social media en handleidingen om zelf een mediabeleid op te stellen.
Neem contact op met Te Biesebeek Advocaten, Zwolle
Laat een werknemer zich via social media negatief uit over uw organisatie? Of wilt u meer weten over uw rechten en mogelijkheden als werkgever? Neem contact op met de arbeidsrechtadvocaten van Te Biesebeek Advocaten Advocaten in Zwolle.