Een ontslag op staande voet kan niet zomaar door een werkgever worden gegeven. De werkgever dient zich hierbij aan wettelijke regels te houden. Worden deze regels niet gevolgd, dan kan het ontslag op staande voet door de rechter worden teruggedraaid, hetgeen grote gevolgen kan hebben.
In een recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam heeft het gerechtshof geoordeeld dat het ontslag op staande voet van een filiaalmanager rechtmatig was, omdat de filiaalmanager goederen van de werkgever heeft gestolen. Het hof heeft tevens bepaald dat de werkgever de voor het ontslag vereiste voortvarendheid in acht heeft genomen.
Vereisten ontslag op staande voet
Voor een ontslag op staande voet dient er sprake te zijn van een dringende reden en een opzegging, welke beiden onverwijld door de werkgever aan de werknemer dienen te worden medegedeeld. Het onverwijld mededelen van de dringende reden en de opzegging hoeven niet gelijktijdig plaats te vinden. De werkgever kan eerst de dringende reden en vervolgens de opzegging aan de werknemer mededelen. Hierdoor heeft de werkgever de mogelijkheid om in de periode tussen het melden van de dringende reden en het mededelen van de opzegging een onderzoek in te stellen, de werknemer te horen of (juridisch) advies in te winnen. Het is wel vereist dat de werkgever dit met de nodige voortvarendheid doet.
Stelen van goederen van werkgever
In de zaak bij het gerechtshof was er sprake van een filiaalmanager die al geruime periode bij een parfumerie werkzaam was. Op de arbeidsovereenkomst waren de gedragsregels van de parfumerie van toepassing, op basis waarvan een werknemer niet zomaar producten (ook geen testers en gifts) mee mag nemen. Hiervoor is schriftelijke goedkeuring van de districtmanager nodig. Daarnaast is in de gedragsregels opgenomen dat diefstal altijd een reden is voor ontslag op staande voet.
Nadat de werkgever heeft ontdekt dat er verschillen op de balans van het filiaal bestonden, heeft de werkgever camera’s laten plaatsen. Uit de opgenomen beelden van enkele weken bleek dat de filiaalmanager regelmatig goederen heeft meegenomen. Nadat de beelden op 24 juli zijn bekeken, heeft de werkgever de administratie en registratie van het filiaal op 25 juli onderzocht. Vervolgens heeft de werkgever op 27 juli een gesprek met de filiaalmanager gehad (op 25 en 26 juli was de filiaalmanager vrij) en is het ontslag op staande voet bij (aangetekende) brief van 31 juli medegedeeld.
Stelling werknemer: geen onverwijlde opzegging
De filiaalmanager stelde in de procedure bij het gerechtshof dat zij de (aangetekende) brief van 31 juli niet zou hebben ontvangen, alsmede dat het ontslag op staande voet niet onverwijld zou zijn gegeven, omdat de camerabeelden al in een eerder stadium door de werkgever konden worden bekeken.
Het hof volgt de stellingen van de filiaalmanager niet. Het niet ontvangen van de brief komt voor rekening en risico van de filiaalmanager: zij heeft er zelf voor gekozen de aangetekende brief niet aan te nemen. Daarnaast oordeelt het hof dat uit de feitelijke gang van zaken is gebleken dat de werkgever de beelden voor het eerst heeft bekeken op 24 juli en dat van deze datum dient te worden uitgegaan.
Ondanks het tijdsverloop van enkele dagen bepaalt het hof dat het ontslag op staande voet onverwijld is gegeven, omdat de werkgever de voor het ontslag vereiste voortvarendheid in acht heeft genomen. De werkgever heeft de stappen achter elkaar genomen, zo heeft zij onderzoek verricht, de filiaalmanager gehoord en overleg gepleegd. Na het afronden van deze zaken, heeft zij het ontslag op staande voet schriftelijk aan de filiaalmanager medegedeeld.
Geen transitievergoeding, billijke vergoeding of schadeloosstelling
Het hoeft verder geen bespreking dat het stelen van goederen door een werknemer –over het algemeen genomen- een dringende reden vormt voor ontslag op staande voet. Volgens het hof is de beëindiging van de arbeidsovereenkomst het gevolg van ernstig verwijtbaar handelen en nalaten van de filiaalmanager, waardoor de filiaalmanager geen recht heeft op transitievergoeding, een billijke vergoeding of gefixeerde schadeloosstelling.
Advocaat ontslag op staande voet
Ook in andere gevallen dan diefstal kan ruimte zijn voor ontslag op staande voet. In het geval u een medewerker op staande voet wenst te ontslaan, is het van belang dat u de juiste stappen volgt, voortvarend handelt en tijdig (juridisch) advies inwint. Een advocaat op het gebied van arbeidsrecht kan u gedurende het gehele traject van ontslag op staande voet voorzien van een goed advies. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.
Heeft u vragen over ontslag op staande voet? Of heeft u een andere vraag op het gebied van arbeidsrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. De advocaten op het gebied van arbeidsrecht kunnen u zowel voor als tijdens een gerechtelijke procedure bijstaan en u voorzien van een helder advies.
Lees meer over ontslag op staande voet: