Met ingang van 1 januari 2020 loopt de overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers af. Die regeling houdt in dat werkgevers onder bepaalde voorwaarden een lagere transitievergoeding aan werknemers hoeven te betalen. De werkgever moet dan voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De werkgever dient een ontslagaanvraag in vanwege een slechte financiële situatie eventueel gecombineerd met andere bedrijfseconomische redenen.
- De werkgever heeft (samen met eventuele andere ondernemingen in een groep) in de periode van 1 juli tot en met 31 december in het jaar voordat de ontslagaanvraag is ingediend gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst.
- Het gemiddelde netto resultaat over de drie boekjaren vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend, is lager dan 0.
- De waarde van het eigen vermogen van de werkgever is maximaal 15% van het totale vermogen van de werkgever aan het einde van het boekjaar vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend.
- De waarde van de vlottende activa van de werkgever is lager dan de kortlopende schulden van de werkgever aan het einde van het boekjaar vóór het boekjaar waarin de ontslagaanvraag is ingediend.
Indien de werkgever aan deze voorwaarden voldoet, worden de dienstjaren vóór 1 mei 2013 voor de berekening van de duur van de arbeidsovereenkomst buiten beschouwing gelaten. Vanaf 1 januari 2020 geldt de overbruggingsregeling niet meer. Per die datum worden alle dienstjaren betrokken bij de vaststelling van de transitievergoeding. Indien de werkgever dit jaar nog gebruik wil maken van de overbruggingsregeling, zal hij dus haast moeten maken; met name als hij voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst ook rekening moet houden met de wettelijke opzegtermijn.
Administratie op orde
De werkgever die nog gebruik wil maken van de overbruggingsregeling moet ervoor zorgen dat zijn (financiële) administratie wel op orde is. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat de (financiële) administratie, in het bijzonder de verslaglegging / jaarrekening, aanleiding geeft om de overbruggingsregeling niet van toepassing te verklaren.
Dit overkwam ook een werkgever uit Den Haag die voor zijn enige werknemer, in dienst sinds 1 oktober 2005, een ontslagvergunning aanvroeg wegens bedrijfsbeëindiging. De werknemer heeft zich met succes weten te verweren tegen het verzoek van de werkgever om de overbruggingsregeling van toepassing te verklaren. De discussie die zich tussen de werkgever en de werknemer ontspon, ging over de vraag of een bankrekening van de werkgever al dan niet behoorde tot de liquide middelen (en daarmee tot de vlottende activa).
De werkgever betoogde dat die bankrekening tot de financiële vaste activa behoorde en niet tot de liquide middelen, omdat het saldo bij wijze van contragarantie was geblokkeerd vanwege een eerder afgegeven bankgarantie (volgens de werkgever zou daarmee ook voldaan zijn aan de vijfde voorwaarde). De werknemer was het daarmee niet eens en verwees daarvoor naar een eerdere jaarrekening waarin die bankrekening (met aantekening dat de werkgever niet over het saldo kon beschikken) was geboekt onder de liquide middelen.
De werkgever heeft geprobeerd dit verweer te weerleggen door een ‘verbeterde’ jaarrekening over te leggen waarin die bewuste bankrekening was ‘verhuisd’ van de post liquide middelen naar de post financiële vaste activa. Deze plotselinge ‘verhuizing’ kon echter geen genade vinden in de ogen van het UWV. Volgens het UWV viel de geblokkeerde bankrekening gewoon onder de liquide middelen, waardoor de werkgever niet aan de vijfde voorwaarde voldeed en dus niet in aanmerking kwam voor de overbruggingsregeling. Wat betreft de transitievergoeding scheelde het de werknemer toch weer meerdere duizenden euro’s.
Advies overbruggingsregeling transitievergoeding
Te Biesebeek Advocaten in Zwolle is dé specialist op het gebied van het arbeidsrecht. Wilt u als werkgever gebruik maken van de overbruggingsregeling transitievergoeding en wilt u weten of u aan alle vereisten voldoet? Neem dan contact op met een van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht. Wacht niet te lang, want de overbruggingsregeling loopt met ingang van 1 januari 2020 af.