Het overlijden van een werknemer heeft voor de werkgever de nodige (juridische) gevolgen. Door het overlijden van de werknemer eindigt immers de arbeidsovereenkomst en zal de werkgever financieel moeten afrekenen.
Loon, vakantietoeslag en niet-genoten vakantiedagen
Loon, inclusief vakantietoeslag, waar de overleden werknemer tot aan de datum van overlijden nog recht op heeft, zal door de werkgever betaald moeten worden. Het overlijden van de werknemer ontslaat de werkgever derhalve niet van deze betalingsverplichting. Indien de overleden werknemer niet al zijn vakantiedagen had opgenomen, zal de werkgever bij overlijden van de werknemer ook de niet-genoten vakantiedagen moeten betalen. Het is niet mogelijk om vóór het overlijden van de werknemer afwijkende afspraken te maken over niet-genoten vakantiedagen.
Overlijdensuitkering
Bij overlijden van de werknemer is de werkgever gehouden aan de nagelaten betrekkingen van de overleden werknemer een uitkering te verlenen gelijk aan ten minste één maand loon. Dit is anders als de overleden werknemer voor zijn overlijden ziek was en hij geen recht had op loon. Onder nagelaten betrekkingen wordt in eerste instantie verstaan de langstlevende der echtgenoten/geregistreerde partners/ongehuwd samenwonenden en in tweede instantie pas de eigen kinderen/stiefkinderen/kinderen van de ongehuwde samenwoner die met de overleden werknemer in gezinsverband leefden en in wiens kosten van bestaan de overleden werknemer grotendeels voorzag.
Ontslagvergoeding
Indien de werkgever en de werknemer vóór het overlijden van de werknemer afspraken hebben gemaakt over een ontslagvergoeding, bijvoorbeeld in een beëindigingsovereenkomst, en de werknemer komt voor de beëindigingsdatum te overlijden, dan hebben in beginsel de erfgenamen van de overleden werknemer recht op betaling van die vergoeding. Hetzelfde geldt als de rechter ten gunste van de werknemer een ontbindingsvergoeding heeft opgelegd en de werknemer overlijdt nog vóór de datum waartegen de arbeidsovereenkomst is/wordt ontbonden.
Dit is anders als bepaald wordt (door partijen of door de rechter) dat de beëindigingsvergoeding of de ontbindingsvergoeding slechts door de werkgever verschuldigd zal zijn als de arbeidsovereenkomst op de einddatum nog bestaat.
Omdat menig arbeidsovereenkomst tegenwoordig eindigt middels een vaststellingsovereenkomst (beëindiging met wederzijds goedvinden), doen werkgever en werknemer er goed aan om met een mogelijk overlijden van de werknemer rekening te houden. Indien het niet de bedoeling is dat een beëindigingsvergoeding bij overlijden van de werknemer voor de expiratiedatum naar de erfgenamen van de werknemer gaat, kan in de beëindigingsovereenkomst opgenomen worden dat de door de werkgever aan de werknemer toegekende vergoeding niet verschuldigd zal zijn als de arbeidsovereenkomst voor de einddatum eindigt op andere wijze dan op grond van de beëindigingsovereenkomst zelf (bijvoorbeeld door het overlijden van de werknemer).
Maar hoe zit het nu als de werknemer overlijdt voordat de rechter uitspraak heeft kunnen doen of wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan na het overlijden van de werknemer? Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft hierover op 4 augustus 2016 uitspraak gedaan. Het gerechtshof heeft toen bepaald dat de werkgever in zo’n situatie geen vergoeding verschuldigd was aan de erfgenamen van de werknemer, omdat de arbeidsovereenkomst door het overlijden van de werknemer al was geëindigd.
UWV
Als de werkgever de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV heeft opgezegd en de werknemer overlijdt vóór de einddatum, dan hebben de erfgenamen van de werknemer recht op de transitievergoeding. Het recht op de transitievergoeding ontstaat namelijk door opzegging van de arbeidsovereenkomst. Dat de transitievergoeding pas opeisbaar is bij het einde van de arbeidsovereenkomst, en de werknemer op dat moment al is overleden, doet daar niets aan af. Zelfs niet als de werkgever bij opzegging van de arbeidsovereenkomst heeft aangegeven dat hij geen transitievergoeding zal betalen als de werknemer nog vóór de einddatum komt te overlijden.
Langdurig zieke werknemers
Interessant is de vraag of erfgenamen van een overleden werknemer met een ‘slapend’ dienstverband (bijvoorbeeld langdurig zieke werknemers die geen ontslagbescherming meer genieten en die – zonder betaling van loon – in dienst worden gehouden) ook recht kunnen doen gelden op een beëindigingsvergoeding. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat de werknemer met een ‘slapend’ dienstverband het recht heeft om de werkgever te vragen de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen onder toekenning van een beëindigingsvergoeding en dat het niet meewerken hieraan wanprestatie oplevert (handelen in strijd met goed werkgeverschap).
Wat als die werknemer zo’n verzoek wel bij de werkgever heeft neergelegd, maar nog vóór het sluiten van de beëindigingsovereenkomst komt te overlijden? Of als die werknemer helemaal geen verzoek daartoe heeft gedaan en overlijdt? Als enkel het in dienst houden van de werknemer met een ‘slapend dienstverband’ al wanprestatie oplevert, is mogelijk verdedigbaar dat de vordering die hieruit ontstaat voor overerving vatbaar is; dus ook wanneer de werknemer nog geen verzoek had gedaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Advocaat arbeidsrecht
Heeft u een vraag op het gebied van het overlijden van een werknemer? Of wilt u meer informatie over betaling van loon, ontslagvergoeding of transitievergoeding in geval van overlijden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de specialisten op het gebied van arbeidsrecht van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.