Wat gebeurt er met een overschot aan vakantiedagen en hoe kan een dergelijk overschot worden voorkomen? U leest het in deze blog.
Op grond van de wet heeft een werknemer recht op vier keer het aantal dagen (of uren) dat de werknemer in een week werkt. Een fulltimer die vijf dagen per week werkt (40 uur), heeft dus recht op twintig vakantiedagen (160 uur) per jaar. Dit worden de wettelijke vakantiedagen genoemd.
Alle dagen die een werknemer daarboven van zijn werkgever krijgt, worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Veel werkgevers kennen werknemers meer vakantiedagen toe dan alleen de wettelijke vakantiedagen.
Maar wat gebeurt er eigenlijk met de vakantiedagen die een werknemer om wat voor reden dan ook niet heeft opgenomen?
Meenemen van vakantiedagen
Een werknemer heeft er allereerst baat bij dat de opgenomen vakantiedagen eerst en zoveel mogelijk worden afgeboekt van de wettelijke vakantiedagen. Een overschot aan wettelijke vakantiedagen vervalt namelijk eerder dan een overschot aan bovenwettelijke vakantiedagen.
Als aan het einde van het jaar blijkt dat een werknemer een overschot aan vakantiedagen heeft, doet zich de vraag voor of hij/zij dat overschot mag meenemen naar het volgende jaar. Het antwoord daarop is dat de werknemer dat mag. Een overschot aan vakantiedagen kan worden meegenomen naar het volgende jaar, zij het dat de werknemer erop bedacht moet zijn dat een deel ervan, mits niet op tijd wordt opgenomen, spoedig kan verjaren.
Mocht een werknemer elk jaar wel vakantiedagen opnemen, maar minder dan hetgeen jaarlijks wordt opgebouwd, dan kan het zo zijn dat die werknemer na verloop van tijd een grote voorraad aan vakantiedagen heeft opgebouwd.
Uitbetalen van overschot vakantiedagen
De werknemer kan de werkgever vragen om het overschot aan vakantiedagen uit te betalen. Tot uitbetaling van niet genoten vakantiedagen is de werkgever verplicht bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Eerder bestaat die verplichting voor de werkgever niet. Dit is echter anders als een eerdere betalingsverplichting door de werknemer en de werkgever is overeengekomen.
Uitbetalen van vakantiedagen is voor de werkgever duur. Een vakantiedag heeft namelijk dezelfde waarde als een loondag. Dat betekent dat de werkgever niet alleen een vergoeding gelijk aan het loon moet betalen, maar ook de vakantietoeslag daarover alsook eventuele andere toeslagen waar de werknemer aanspraak op kan maken (bijvoorbeeld onregelmatigheidstoeslagen).
Voorkomen van overschot vakantiedagen
Een werkgever kan de betaling van die extra toeslagen voorkomen door de werknemer alleen aanspraak te laten maken op de wettelijke vakantiedagen en die werknemer daarnaast een budget ter beschikking te stellen waarmee die werknemer bijvoorbeeld extra vakantiedagen kan ‘bijkopen’.
Omdat zo’n budget door de werknemer ook vaak voor andere doeleinden kan worden gebruikt, is dat budget niet ‘geoormerkt’ als (extra) vakantietegoed. Hierdoor weet de werkgever zich ervan verzekerd dat hij niet verplicht is om over (het restant van) dat budget ook nog allerlei toeslagen te betalen.
Juridisch advies arbeidsrecht
Heeft u vragen over een overschot aan vakantiedagen? Of wilt u uw model arbeidsovereenkomsten bijvoorbeeld op het punt van vakantiedagen laten aanpassen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring op het gebied van arbeidsrecht en kunnen u voorzien van een goed advies en u bijstaan in een eventuele gerechtelijke procedure.
Lees ook: