Een concurrentiebeding is een bepaling in een arbeidsovereenkomst die een werknemer verbiedt om gedurende een bepaalde tijd na beëindiging van de arbeidsovereenkomst concurrerende werkzaamheden te verrichten.
In een arbeidsovereenkomst is vaak een concurrentiebeding opgenomen, omdat de werkgever een groot belang kan hebben bij het feit dat een werknemer niet bij een concurrent gaat werken of concurrerende werkzaamheden zal gaan verrichten. Een concurrentiebeding kan behoorlijke gevolgen hebben voor de verdere loopbaan en mogelijkheden van een werknemer. Om de werknemer te beschermen heeft de wetgever in artikel 7:653 BW wettelijke vereisten opgenomen voor de geldigheid van een concurrentiebeding.
Voorwaarden concurrentiebeding
Een concurrentiebeding dient aan de volgende eisen te voldoen:
- Het beding dient schriftelijk te zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer.
- De arbeidsovereenkomst dient voor onbepaalde tijd te zijn aangegaan, maar hiervoor geldt de volgende uitzondering. Indien er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen kan een concurrentiebeding ook in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden overeengekomen, doch de werkgever dient het zwaarwegende bedrijfsbelang schriftelijk te motiveren.
- Het beding dient een reële looptijd te hebben.
- In het beding dienen de verboden activiteiten duidelijk te worden afgebakend, inclusief regio.
Contractuele boete
Bij een concurrentiebeding raden wij aan om een contractuele boete aan de overtreding van het beding te verbinden. In het geval de werknemer de verplichtingen voortvloeiende uit het beding niet nakomt, kan aanspraak op de contractuele boete worden gemaakt. De contractuele boete dient redelijk te zijn.
Vernietiging concurrentiebeding
Indien het concurrentiebeding aan bovenstaande voorwaarden voldoet, wil het nog niet zeggen dat deze gedurende een gerechtelijke procedure altijd stand zal houden. De rechter kan een dergelijk beding buiten spel zetten door het beding in zijn geheel of gedeeltelijk te vernietigen wanneer -in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever- de werknemer onbillijk wordt benadeeld. Daarnaast kan de rechter het beding geheel vernietigen in het geval het beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Mocht de situatie zich voordoen dat het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever, dan kan de werkgever geen rechten aan het beding ontlenen. Een mogelijk ander nadeel voor de werkgever betreft de verschuldigdheid van een eventuele vergoeding aan de werknemer. De rechter kan immers oordelen dat de werkgever gedurende de duur van de beperking van het concurrentiebeding een vergoeding aan de werknemer verschuldigd is, indien het concurrentiebeding de werknemer in belangrijke mate belemmert om anders dan in dienst van de werkgever werkzaam te zijn.
Advocaat arbeidsrecht
Uit het bovenstaande blijkt dat een concurrentiebeding aan enkele voorwaarden dient te voldoen om geldig te zijn, maar dat een dergelijk beding door de rechter kan worden vernietigd. Het is aldus van belang dat u het concurrentiebeding op juiste wijze in uw arbeidsovereenkomst opneemt.
Heeft u een geschil over een concurrentiebeding? Of wenst u de door u gehanteerde arbeidsovereenkomst te laten toetsen? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten op het gebied van arbeidsrecht van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Onze advocaten hebben jarenlange ervaring en kunnen u voorzien van een goed advies of u bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Lees ook: