Een zieke werknemer moet tijdens zijn re-integratie passend werk accepteren. Doet de medewerker dat niet, dan verliest hij zijn volledige loon, oordeelt de Hoge Raad.
Weigeren passende arbeid
Is een werknemer ziek en kan hij nog niet terugkeren in zijn oude functie, dan is de werkgever verplicht passende arbeid aan te bieden. Maar wat gebeurt er als de medewerker dit weigert?
Lang was het onduidelijk of de werkgever bij een weigering het volledige loon mocht stopzetten, of slechts een gedeelte van het loon met betrekking tot de uren voor passende arbeid. De Hoge Raad heeft zich hier nu over gebogen.
Loonaanspraak vervalt volledig bij weigeren passend werk
De Raad stelt dat artikel 7:629 uit het Burgerlijk Wetboek bedoeld is om de re-integratie en het herstel van een zieke werknemer te bevorderen. Negeert een werknemer deze wettelijke bepaling dan vervalt de loonaanspraak volledig. Dit geldt dus ook voor het deel van de werktijd waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is en nog niet in staat is om te re-integreren.
Werkgevers mogen overigens niet meteen het loon stop zetten. Ze zijn verplicht de werknemer te waarschuwen voor de gevolgen van hun weigering en moeten hem of haar de kans bieden het werk alsnog te accepteren.
Heeft u vragen over de gevolgen van deze uitspraak of arbeidsrecht in het algemeen? Neem dan contact op met onze advocaat arbeidsrecht. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.