Een werkgever wenste de arbeidsovereenkomst van een medewerkster te ontbinden, omdat er sprake zou van wangedrag zou zijn geweest. Om het wangedrag te bewijzen heeft de werkgever gespreksverslagen vervalst. Dit komt hem duur te staan. De kantonrechter heeft de werkgever veroordeeld tot het betalen van een vergoeding aan de medewerkster.
Werknemer ontslagen wegens obstructieve houding
Een werkneemster had tijdens het werk een woordenwisseling met een lid van de directie. Ongeveer een week later wordt haar tijdens een gesprek medegedeeld dat zij op non-actief wordt gesteld en dat zij “niet meer hoefde terug te komen”.
Vervolgens heeft de werkgever de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de medewerkster te ontbinden. Als reden werd onder andere aangevoerd dat de medewerkster een obstructieve houding aanneemt, zij de directie beledigt en andere werknemers tegen de directie op zet. Dit gedrag zou de werkneemster, volgens de werkgever, al geruime tijd vertonen.
Aanspraak op schadevergoeding wegens ‘onterechte verwijten’
De werkgever verwijst in de procedure bij de kantonrechter naar twee ‘gespreksverslagen’ waaruit zou blijken dat er met de werkneemster was gesproken over het wangedrag. Het gedrag van de medewerkster zou ook na de gesprekken niet zijn verbeterd. De werkneemster kan zich niet in de beschuldigingen van de werkgever vinden. Vanwege de onterechte verwijten maakt zij aanspraak op schadevergoeding.
De kantonrechter oordeelt dat de werkgever geen concrete feiten of omstandigheden heeft kunnen noemen waaruit het wangedrag van de medewerkster zou blijken. Daarnaast heeft de werkgever niet verklaard waarom de arbeidsovereenkomst met de medewerkster meerdere keren is verlengd (met loonsverhoging). Hetgeen vreemd is, omdat de werkgever stelt dat de werkneemster al langere tijd niet functioneert.
Gespreksverslagen valselijk opgemaakt
Over de in het geding gebrachte ‘gespreksverslagen’ is de kantonrechter duidelijk: deze zijn valselijk opgemaakt. Dit wordt de werkgever ernstig aangerekend. De kantonrechter stelt verder dat het geschil in deze zaak voornamelijk ziet op het conflict tussen het directielid en de medewerkster.
Omdat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst. Dat de werkgever geen poging heeft gedaan om het conflict op te lossen en de onwerkbare situatie door de werkgever is ontstaan, wordt een vergoeding van € 9.619,08 aan de werkneemster toegewezen.
Win tijdig advies in
Wilt u de arbeidsovereenkomst van een werknemer ontbinden? Zorg dan dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden en de regels die hiervoor gelden. Neem voor een goed en helder advies contact op met onze advocaat arbeidsrecht mr. J.C.F. (Frank) Kooijmans en voorkom dat u voor verassingen komt te staan. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle helpt u graag verder.