De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is op januari 2020 in werking getreden. Deze wet zorgt voor een aantal veranderingen op het gebied van het arbeidsrecht. Wij zetten een aantal voor u als werkgever belangrijke punten nog eens op een rij.
Ketenregeling: 3 overeenkomsten in 3 jaar
In de eerdere situatie kunt u in een periode van 2 jaar maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met uw werknemers sluiten. Bij voortzetting van de arbeidsovereenkomst na afloop van deze termijn of bij het sluiten van meer dan 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, was er sprake van een vast dienstverband. U kon dit voorkomen door een tussenperiode van 6 maanden in te lassen en de werknemer na afloop van deze periode weer in dienst te nemen. De keten ging dan opnieuw lopen.
Vanaf 1 januari 2020 is de termijn voor het sluiten van opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verruimd van 2 naar 3 jaar. Dit betekent dat u in 3 jaar tijd maximaal 3 tijdelijke contracten met uw werknemer kunt sluiten. De tussenperiode van 6 maanden blijft bestaan. In geval van tijdelijk terugkerend werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan, kan de tussenperiode bij cao worden verkort tot 3 maanden.
Ontslag: cumulatiegrond
Voor wat betreft de grondslag van het ontslag van een werknemer bestaat er vanaf 1 januari 2020 een cumulatiegrond. In het geval dat de overige ontslaggronden individueel gezien onvoldoende zijn om een ontslag te rechtvaardigen, kan het zijn dat een combinatie van deze ontslaggronden een ontslag wél rechtvaardigt en de kantonrechter op deze grond tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst over gaat.
Transitievergoeding vanaf dag 1
In de vorige situatie kon de werknemer in geval van ontslag pas na een dienstverband van ten minste 2 jaar aanspraak maken op transitievergoeding. Vanaf 1 januari 2020 is dit komen te vervallen en kan de werknemer hier vanaf de eerste werkdag al aanspraak op maken, ook in geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of ontslag in de proeftijd.
De transitievergoeding bedraagt vanaf 1 januari 2020 1/3 maandsalaris per dienstjaar. De verhoogde opbouw na 10 dienstjaren komt te vervallen.
Oproepkrachten: oproepen en vast aantal uren na 12 maanden
Op grond van de WAB dient u uw werknemer die als oproepkracht werkzaam is minimaal 4 dagen van te voren op te roepen voor werk. In geval van afzegging van de werkgever binnen deze 4 dagen, heeft de werknemer recht op loon over de uren waarvoor hij was opgeroepen.
Daarnaast dient u als werkgever aan oproepkrachten die langer dan 12 maanden in dienst zijn een aanbod te doen voor een vast aantal uren. Deze uren dienen te zijn gebaseerd op het gemiddelde aantal verloonde uren in de 12 maanden daarvoor.
Payrollers: arbeidsvoorwaarden en rechtspositie
Huurt u als werkgever werknemers in via een bedrijf dat payrollers uitleent? Dan dienen de payrollwerknemers met wie u vanaf 2020 een overeenkomst sluit, minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie te krijgen als werknemers die bij u in dienst zijn (in gelijke of gelijkwaardige functies). Als inlener dient u het payrollbedrijf te voorzien van informatie over de door u gehanteerde arbeidsvoorwaarden.
WW-premie: laag en hoog tarief
Voor werknemers met een vast dienstverband betaalt u als werkgever vanaf 1 januari 2020 een lagere WW-premie dan voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Advocaat arbeidsrecht
Heeft u vragen over de Wet arbeidsmarkt in balans of het arbeidsrecht in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht. De specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u voorzien van een daadkrachtig advies en u eventueel bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Meer lezen: