Op 4 januari 2019 heeft de rechtbank Gelderland een lezenswaardige uitspraak gedaan over de aansprakelijkheid van een gemeente. De zaak is als volgt.
Op 16 juli 2015 staat een groep mensen te wachten bij een opstaplocatie van een toeristische fluisterboot aan een kade te Zutphen. De opstaplocatie van de boot is onder een kastanjeboom. Die boom is eigendom van de gemeente. Het was die dag goed weer. De zon scheen en er was geen wind. Plotseling breekt er echter een zware tak van de kastanjeboom af en valt op zes wachtende personen. Een van hen loopt helaas ernstig letsel op en stelt de gemeente aansprakelijk voor de schade.
Zorgplicht
Een gemeente heeft de plicht om bomen op haar grond te onderhouden en te controleren op ziekten, gebreken en gevaarlijke situaties. Daarvoor schakelt de gemeente een deskundige in. De kastanjeboom was in dat verband meerdere malen door die deskundige onderzocht. Bij het laatste deskundigenonderzoek van de boom was de conditie als matig bestempeld en werd de boom als een risicoboom aangemerkt. De boom had namelijk allerlei kwalen en leed onder meer aan een ziekte. Bij een eerdere storm was er ook al een zware hoofdtak afgebroken. De gemeente was bovendien door de coördinator van de fluisterboot al gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie.
Rechtsregels
De rechtbank past de regels uit het zogenaamde Kelderluik-arrest toe en overweegt het volgende:
“Onrechtmatig is onder meer een nalaten in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. [eiseres] verwijt de gemeente Zutphen schending van deze zorgvuldigheidsnorm, door een gevaarlijke situatie in stand te laten. Of de gemeente Zutphen in dit geval onzorgvuldig heeft gehandeld, hangt af van de mate van waarschijnlijkheid dat de hoofdtak zou afbreken, de hoegrootheid van de kans dat daaruit ongevallen ontstaan, de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben, en de mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen.”
Verweer slaagt niet
Het verweer van de gemeente, dat er kort gezegd op neerkwam dat het voor haar niet voorzienbaar was dat de tak zou afbreken, slaagt niet. Uiteindelijk oordeelt de rechtbank dat de gemeente aansprakelijk is voor de door het slachtoffer van de tak geleden schade. De gemeente heeft namelijk volstaan met een visuele controle van de boom, terwijl door haar deskundige was geadviseerd om nader onderzoek te doen. Het was daarom redelijkerwijs voorzienbaar dat door het niet opvolgen van dat advies voor de onder die boom dagelijks wachtende grote groepen mensen een gevaar voor ernstige letselschade in het leven is geroepen.
Aansprakelijkheid andere opstallen
Deze zaak heeft betrekking op een vallende tak van een boom die eigendom van de gemeente is. De rechtsregel die door de rechtbank is toegepast, geldt echter ook voor andere opstallen van de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan gebrekkig straatmeubilair, gebreken aan een gemeentelijke weg of gebreken aan gebouwen van de gemeente. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle is volledig thuis in het aansprakelijkheidsrecht. Mocht u schade hebben geleden door gebrekkige opstallen van de gemeente of een ander overheidslichaam, neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met een van onze specialisten.