Het wordt wel omschreven als één van de grootste wetswijzigingen sinds in de invoering van de Grondwet in 1848: de nieuwe Omgevingswet. De Omgevingswet bundelt en versimpelt de regels voor ruimtelijke projecten. Daarbij gaat het onder meer om regels over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur.
De maar liefst 26 wetten, 60 Algemene Maatregelen van Bestuur en 75 Ministeriële regelingen waar die regels nu in zijn opgenomen, worden samengevoegd tot één Omgevingswet, vier Algemene Maatregelen van Bestuur en één Omgevingsregeling. Het is de bedoeling dat door de samenvoeging en vereenvoudiging van deze regels in de Omgevingswet procedures vereenvoudigd en versneld worden. Daarnaast moet er veel meer ruimte komen voor maatwerk.
Van drie websites naar één website
Hoe gaat dat dan in de praktijk eruit zien? Er komt een nieuwe website genaamd “Het Omgevingsloket” waar iedereen kan zien wat er wel en niet mogelijk is in de leefomgeving. Daar kunnen dan ook direct de vereiste vergunningen worden aangevraagd.
De nieuwe website van Het Omgevingsloket zal de verschillende websites op het gebied van ruimtelijke ordening gaan vervangen. Nu zijn dat nog drie websites, te weten het Omgevingsloket Online (www.omgevingsloket.nl), waar onder meer een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd en vergunningcheck kan worden gedaan, het Activiteitenbesluit Internet Module (www.aimonline.nl), waar je kunt controleren of er een vergunning of melding nodig is voor activiteiten en Ruimtelijke Plannen (www.ruimtelijkeplannen.nl), waar onder meer bestemmingsplannen zijn te vinden. Deze drie websites worden straks samengevoegd tot een digitaal vergunningenloket.
Datum inwerkingtreding Omgevingswet haalbaar?
De Omgevingswet zou op 1 januari 2023 in werking treden, maar dit is uitgesteld tot 1 juli 2023. Of dat gehaald gaat worden, is nog maar de vraag. De Omgevingswet is in 2016 al aangenomen, maar de inwerkingtreding is al verschillende keren uitgesteld. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid ingewikkelde regels die allemaal in de Omgevingswet opgenomen moeten worden.
De hoogste bestuursrechter in Nederland, de Raad van State, vindt het in werking laten treden van de Omgevingswet op zo’n korte termijn in ieder geval een risicovolle aangelegenheid. Er is immers een forse woningnood waardoor er zo snel mogelijk veel woningen moeten worden gebouwd. Tegelijkertijd wordt het juridisch kader dat dit mogelijk moet maken compleet verbouwd.
ICT-problemen digitale vergunningenloket
Daarnaast zijn er zorgen over de ICT-problemen rond het digitale vergunningenloket. Ambtenaren die werken met testversies van dat loket melden nu al forse problemen. Het is dus maar de vraag of het digitale stelsel dat bij de wet hoort wel op tijd klaar is en dan ook nog naar behoren werkt.
Vanwege de zorgen over de ICT-problemen bij het digitale loket voor de omgevingsvergunningen is de inwerkingtreding van de Omgevingswet uitgesteld. De Rijksoverheid heeft in dit kader aangegeven dat voor een zorgvuldige invoering van de wet meer tijd nodig is om te oefenen, te testen en te zorgen voor extra ondersteuning bij bevoegde gezagen. Mocht het digitale loket te zijner tijd niet goed werken, dan zou de invoering nogmaals kunnen worden uitgesteld.
Te Biesebeek Advocaten in Zwolle is onder andere gespecialiseerd in bestuursrecht. Wij volgen de ontwikkeling van de Omgevingswet op de voet. Mocht u vragen hebben of behoefte hebben aan advies op dit gebied, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.
Lees meer: