Een schuldeiser die beschikt over een executoriale titel (bijvoorbeeld een vonnis), heeft het recht om die titel ten uitvoer te laten leggen (executeren) door een deurwaarder. Vaak zal die titel een veroordeling tot betaling van een geldbedrag inhouden. Om dat geldbedrag betaald te krijgen, zal de deurwaarder de titel aan de schuldenaar betekenen en de schuldenaar bevelen om het geldbedrag waartoe de schuldenaar is veroordeeld binnen twee dagen te voldoen. Indien de schuldenaar vervolgens geen uitvoering geeft aan dat bevel, staat het de schuldeiser vrij om (via de deurwaarder) executoriaal beslag te leggen (verhaalsbeslag). Een veel voorkomende vorm van executoriaal verhaalsbeslag is beslag op roerende zaken (bijvoorbeeld beslag op een auto of beslag op de inboedel).
Aanduiding beslagen zaken
De deurwaarder die tot het leggen van beslag op roerende zaken overgaat, zal die zaken moeten aanduiden (de deurwaarder zal deze zaken dus met eigen ogen moeten zien). Als de precieze aanduiding van die zaken niet direct lukt, zal hij voor dat moment kunnen volstaan met een meer algemene aanduiding. De deurwaarder heeft dan tot uiterlijk de dag erna de tijd om de in beslag genomen zaken meer nauwkeurig te omschrijven.
Zaken onder de schuldenaar
Voor beslag op roerende zaken geldt dat deze zaken zich onder de schuldenaar moeten bevinden (bijvoorbeeld in of om de woning van de schuldenaar). Als de zaken zich bevinden in een ruimte die door de schuldenaar wordt gehuurd, vormt dat geen beletsel om daarop toch beslag te leggen. De deurwaarder heeft voor de inbeslagneming namelijk toegang tot elke plaats. Zo nodig kan de deurwaarder zich toegang tot de ruimte doen verschaffen. De deurwaarder laat zich daarom vaak vergezellen door de politie en een slotenmaker.
Zaken die zich onder een derde bevinden
Het kan voorkomen dat de zaken die voor beslaglegging vatbaar zijn zich onder een derde bevinden (denk bijvoorbeeld aan de auto die bij de garage voor reparatie staat). Als de deurwaarder hiervan weet heeft, kan hij naar die derde gaan om aldaar beslag op die zaken te leggen. Die derde (en niet de schuldenaar) kan zich daartegen verzetten. Als die derde geen toestemming geeft om beslag te leggen op de zich aldaar bevindende roerende zaken van de schuldenaar, kan de deurwaarder geen rechtsgeldig beslag op die zaken leggen. De deurwaarder moet dan de regels volgen die gelden voor het leggen van derdenbeslag. In dat geval moet de deurwaarder binnen drie dagen na beslaglegging een verklaringsformulier aan die derde betekenen (op straffe van verval van het beslag). De derde is vervolgens verplicht om binnen vier weken na het leggen van beslag verklaring te doen van de vorderingen en zaken die door het derdenbeslag zijn getroffen en de zaken en die vorderingen en zaken aan de deurwaarder ter beschikking te stellen.
Nut beslag roerende zaken
Het leggen van verhaalsbeslag op roerende zaken kan kostbaar zijn, zeker als het beslag gevolgd wordt door een openbare verkoop. Dat hoeft de schuldeiser er echter niet van te weerhouden om beslag op roerende zaken te leggen. Als die roerende zaken voor de schuldenaar enige betekenis of waarde hebben (al dan niet in geld uitdrukbaar), zal het leggen van beslag mogelijk tot gevolg hebben dat de schuldenaar ter voorkoming van openbare verkoop de vordering alsnog zal willen voldoen. Dit laatste – zo is de praktijkervaring van Te Biesebeek Advocaten – gebeurt toch wel met enige regelmaat zodra het gaat om beslag op de auto of om beslag op de huisraad, met name wanneer die auto of die huisraad met het leggen van beslag meteen wordt afgevoerd en in gerechtelijke bewaring wordt genomen.
Advocaat beslag roerende zaken
Wilt u meer weten over het leggen van beslag op roerende zaken of is –ten onrechte- beslag gelegd op uw roerende zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met de specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle. Niet alleen kunnen onze advocaten u voorzien van een helder advies, ook kunnen zij u bijstaan in een gerechtelijke procedure.