Wat zegt de wet over oplevering in bouwzaken? U leest het in deze blog.
Als u iets wilt laten bouwen of verbouwen sluit u een aanneemovereenkomst met een bouwbedrijf. De wet geeft in artikel 7:750 van het Burgerlijk Wetboek een duidelijke omschrijving wat precies onder aanneming van werk wordt verstaan:
“Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens de andere partij, de opdrachtgever, verbindt om buiten dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard tot stand te brengen en op te leveren, tegen een door de opdrachtgever te betalen prijs in geld.”
Verplichting aannemer: werk tot stand brengen en opleveren
Uit dit wetsartikel volgt dat de belangrijkste verplichting van de aannemer dus het totstandbrengen en het vervolgens opleveren van het (bouw)werk is. Wat het totstandbrengen van een werk betekent, spreekt wel voor zich. Het werk moet eerst door de aannemer gebouwd, dus voltooid worden.
Procedure van de oplevering
Als het werk volgens de aannemer voltooid is, moet hij meedelen dat het werk klaar is om te worden opgeleverd. De oplevering regelt de wet in artikel 7:758 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat als u het werk vervolgens niet binnen een redelijke termijn keurt, dan wordt u geacht het werk stilzwijgend te hebben aanvaard. Datzelfde geldt indien u het werk wel binnen een redelijke termijn keurt, maar de aannemer niet informeert over het resultaat van die keuring.
De uitkomst van de keuring van het werk kan zijn dat u het werk aanvaardt (al dan niet met een voorbehoud) of het werk weigert. Bij een aanvaarding van het werk onder voorbehoud en bij een weigering van het werk moet u vanzelfsprekend wel de gebreken noemen die het werk vertoont.
Gevolgen van de oplevering
Na aanvaarding wordt het werk als opgeleverd beschouwd. Dat heeft in ieder geval twee belangrijke juridische gevolgen.
Allereerst is het werk dan voor risico van de opdrachtgever. Dat betekent dat u de aanneemsom zal moeten betalen, ongeacht of het werk tenietgaat of achteruitgaat. Dit risico ziet met name op een waardevermindering door oorzaken zoals beschadiging en verkleuring van het werk.
Ten tweede heeft de oplevering tot gevolg dat de aannemer dècharge wordt verleend. Hij wordt ontslagen van de aansprakelijkheid voor gebreken die u als opdrachtgever tijdens de oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken.
Voor zogenaamde verborgen gebreken geldt dit overigens niet. Dat zijn gebreken die u als opdrachtgever tijdens de oplevering niet had hoeven ontdekken en die u pas na de oplevering ontdekt of redelijkerwijs had moeten ontdekken. Voor die gebreken geldt wel weer dat u binnen bekwame tijd daarover bij de aannemer moet klagen op straffe van rechtsverlies.
Ervaren advocaten in het bouwrecht
Samengevat is de oplevering dus een belangrijk sluitstuk van de aanneemovereenkomst. In de praktijk leidt een oplevering regelmatig tot discussies tussen de opdrachtgever en de aannemer. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle staat al meer dan 30 jaar zowel aannemers als opdrachtgevers bij op het gebied van het bouwrecht. Heeft u een vraag over de oplevering van een werk of heeft u behoefte aan advies op dat vlak? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten via 038-4223020 of stuur een e-mail naar info@tebiesebeek.nl.
Lees ook: