Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: opschortingsrechten. Maar wanneer mag u eigenlijk opschorten? En is het in iedere situatie geoorloofd om verplichtingen op te schorten?
Opschortingsrechten kunnen van pas komen op het moment dat de tegenpartij de overeenkomst niet nakomt. Bijvoorbeeld als een koper van een fiets de koopprijs niet betaalt, terwijl hij deze vooraf zou voldoen. Ook is het mogelijk dat de levering van de fiets op een bepaalde dag zou plaatsvinden, maar dat dat niet is gebeurd.
Daarnaast komt het in de praktijk regelmatig voor dat een vaste klant een aantal openstaande facturen heeft waarvan de betalingstermijn is verlopen en dat er met deze klant een nieuwe overeenkomst is gesloten. In de overeenkomst is opgenomen dat de klant na levering tot betaling van de factuur over dient te gaan. Als ondernemer zit je er niet op te wachten om weer te leveren, er staan inmiddels als meerdere bedragen open.
Vier voorwaarden voor opschorting
In deze situaties is het wellicht verstandig om aan opschortingsrechten te denken en of aan de vereisten hiervan is voldaan. In sommige gevallen zijn er specifieke opschortingsregels opgenomen in de wet. In dit artikel wordt slechts het algemene opschortingsrecht besproken.
Bij opschorting moet er aan vier vereisten zijn voldaan:
- Er moet sprake zijn van een opeisbare vordering. Hiervoor is het van belang te bezien welke partij als eerste moet nakomen. Wanneer u eerst moet leveren voordat de betaling opeisbaar is, kunt u in eerste instantie geen gebruik maken van uw opschortingsrecht en zult u moeten nakomen. Het is echter mogelijk dat u weet dat de wederpartij de overeenkomst niet na zal komen, bijvoorbeeld door een mededeling van de wederpartij. In dit geval kan dit voldoende grondslag bieden voor het opschorten van uw prestatie.
- Tussen de vordering en de verbintenis moet voldoende samenhang bestaan. In het geval van dezelfde overeenkomst is hier al snel aan voldaan, maar hiervan kan ook sprake zijn in het geval van een langdurige samenwerking. Opschorten van levering van een fiets, omdat een factuur ter zake een bankstel niet wordt voldaan, mag niet.
- De wederpartij moet de overeenkomst nog na kunnen komen. Opschortingsrechten hebben alleen nut indien de wederpartij nog aan zijn verplichtingen kan voldoen, kan hij dit niet dan zult u wellicht andere (juridische) maatregelen moeten nemen.
- De opschorting moet redelijk en billijk zijn, namelijk dat deze in verhouding staat met de wanprestatie van de wederpartij. Om even bij de fiets te blijven: het opschorten van betaling van een fiets wanneer de fietsbel ontbreekt, is niet redelijk en billijk.
Wanneer u zich op uw opschortingsrecht beroept, stelt u uw prestatie uit en kunt u niet in verzuim raken. De wederpartij mag haar verplichtingen vervolgens niet opschorten omdat zij zelf in verzuim is. De opschorting vervalt indien de wederpartij haar verplichtingen nakomt.
Zekerheid door opschortingsrechten
Opschortingsrechten kunnen aldus in bepaalde situaties voor de nodige zekerheid zorgen, maar zij kunnen ook een handig pressiemiddel zijn waarmee de wederpartij tot nakoming van de afspraken wordt bewogen.
Om een beroep op een opschortingsrecht te laten slagen, moet deze rechtsgeldig zijn gedaan. Wanneer de opschorting niet rechtsgeldig is, kunt u zelf snel tekort schieten in de nakoming, waarbij de wederpartij haar verplichtingen op kan schorten of andere juridische stappen kan nemen zoals ontbinding van de overeenkomst.
Wellicht is het verstandig het volgende in het achterhoofd te houden:
- Signaleer tijdig of de wederpartij haar verplichtingen niet nakomt.
- Is aan de vereisten van opschorting voldaan, oftewel: zou opschorting rechtsgeldig zijn?
- Laat de wederpartij duidelijk weten dat u opschort, wat u opschort en waarom u opschort.
- Geef de wederpartij een redelijke termijn om haar verzuim te herstellen.
Meer weten? Neem contact op met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle
Wilt u weten of in uw specifieke geval opschorting gerechtvaardigd is? Of heeft u naar aanleiding van dit artikel nog algemene vragen met betrekking tot opschortingsrechten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.