Wilt u een overeenkomst opzeggen? Let dan op de volgende punten.
Wanneer u een overeenkomst met een andere partij sluit, brengt dit rechten en verplichtingen met zich mee. Deze verplichtingen vervallen als u de overeenkomst opzegt. De wijze waarop u een overeenkomst op kunt zeggen is afhankelijk van de soort van de overeenkomst.
Contractsvrijheid
In beginsel zijn partijen vrij om de inhoud en de vorm van de overeenkomst te bepalen, tenzij de wet anders bepaalt. Dit wordt contractsvrijheid genoemd. Zo kunt u bepalen op welke manier de overeenkomst kan worden opgezegd. Soms schrijft de wet ook dwingende bepalingen voor en dit is vaak het geval bij consumenten.
Voor verschillende verbintenissen en overeenkomsten kent de Nederlandse wet algemene bepalingen. Ook zijn er bijzondere overeenkomsten, waar specifieke regels voor bestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor huur- en arbeidsovereenkomsten.
Opzegging van een reguliere overeenkomst
Vanwege de contractsvrijheid in Nederland zijn veel overeenkomsten uniek. Voor het opzeggen van zo’n contract moet u het contract goed doorlezen. De bepalingen voor het beëindigen van een overeenkomst staan ook vaak in de algemene voorwaarden, indien u deze bij het aangaan van de overeenkomst accepteert.
Tip: let in de overeenkomst of algemene voorwaarden op woorden als “opzegging”, “beëindiging” en “annulering”.
Opzegging van een overeenkomst is niet in de wet geregeld. Als ondernemer moet u dit zelf regelen in de overeenkomst of de algemene voorwaarden. Heeft u een vraag over het regelen van de opzegging in uw algemene voorwaarden of overeenkomst? Wij adviseren u graag.
Opzegging van een duurovereenkomst
Gaat u voor een langere periode een overeenkomst aan met wederzijdse verplichtingen, dan is dit een duurovereenkomst. Voorbeelden hiervan zijn de arbeids- en huurovereenkomst. Een duurovereenkomst is in beginsel opzegbaar, tenzij er een speciale regeling is opgenomen in de wet of de overeenkomst zelf.
Er bestaan verschillende duurovereenkomsten, waar niets voor is geregeld in de wet. Er zijn in het verleden veel geschillen ontstaan doordat partijen niets over de opzegging hadden geregeld in de overeenkomst. Mocht de overeenkomst dan wel worden opgezegd? De Hoge Raad bepaalde in 2011 dat ook de duurovereenkomst zonder contractuele opzeggingsmogelijkheid in beginsel opzegbaar is. De gronden moeten dan wel zwaarwegend zijn en de opzegger kan geconfronteerd worden met een opzegtermijn of een schadevergoeding.
Wilt u weten of een overeenkomst opzegbaar is? Of heeft u vragen hoe u de opzegging het beste in een overeenkomst kunt opnemen? Te Biesebeek Advocaten in Zwolle adviseert u graag.