Menig werkgever wordt wel eens met een loonbeslag geconfronteerd. Een schuldeiser van een werknemer, die veroordeeld is tot betaling van een geldsom, legt loonbeslag onder de werkgever van die werknemer.
De werkgever is vervolgens verplicht om een verklaring af te leggen, in welke verklaring vermeld staat of tussen de werkgever en de werknemer een rechtsverhouding (arbeidsovereenkomst) bestaat op grond waarvan de werkgever nog (periodiek) gelden aan de werknemer verschuldigd is. Indien dit laatste het geval is, dient de werkgever al hetgeen boven de beslagvrije voet uitkomt af te dragen aan de deurwaarder die namens de schuldeiser van de werknemer beslag heeft gelegd.
Maar wat gebeurt er als de arbeidsovereenkomst met de werknemer wordt beëindigd en de werkgever het niet langer verschuldigde loon per ongeluk blijft afdragen aan de deurwaarder? Die werkgever betaalt in zo’n situatie onverschuldigd. Maar wie kan hij aanspreken op terugbetaling? Is dat de werknemer, de deurwaarder of de schuldeiser van de werknemer? In dit artikel wordt daar verder op ingegaan.
Werknemer aanspreken
Het loon (gelijk aan de beslagvrije voet) dat de werkgever te lang aan de werknemer betaald heeft, kan de werkgever op grond van onverschuldigde betaling van de werknemer terugvorderen.
Met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst is er een einde gekomen aan de loonbetalingsverplichting. Indien de werkgever abusievelijk het loon, althans een deel daarvan, toch is blijven betalen aan de werknemer, is die betaling zonder rechtsgrond geweest. Wegens onverschuldigde betaling zal de werknemer het te veel ontvangen loon moeten terugbetalen.
Maar hoe zit het met de niet langer verschuldigde afdracht aan de deurwaarder. Ook voor dat deel kan de werkgever de werknemer aanspreken, mits de werknemer door die afdracht is verrijkt. Dat laatste is het geval als de schuld van de werknemer aan zijn schuldeiser door die afdracht minder is geworden.
Deurwaarder aanspreken
Het op terugbetaling aanspreken van de beslag leggende deurwaarder, zijnde degene aan wie feitelijk is afgedragen, lijkt minder succes op te leveren. In art. 3:66 lid 1 BW is namelijk bepaald dat een door de gevolmachtigde (de deurwaarder) binnen de grenzen van zijn bevoegdheid in naam van de volmachtgever (de schuldeiser) verrichte rechtshandeling in haar gevolgen de volmachtgever (de schuldeiser) treft. Een tegen de deurwaarder gerichte vordering tot terugbetaling kan om die reden afketsen.
Schuldeiser aanspreken die loonbeslag heeft laten leggen
Het op terugbetaling aanspreken van de schuldeiser die derdenbeslag heeft laten leggen, is in dit geval de meest voor de hand liggende oplossing. Alleen als aan de werkgever geen vordering op de werknemer (meer) toekomt, kan hij ook de beslaglegger niet (meer) op terugbetaling aanspreken. Hetzelfde geldt als de vordering van de werkgever jegens de beslaglegger is verjaard.
Tot slot
Het derdenbeslag ligt als het ware ingeklemd tussen twee beginselen, te weten het nemo plus-beginsel en het non peius-beginsel. Het eerste beginsel houdt in dat de beslaglegger jegens de derde-beslagene (de werkgever) in beginsel niet meer rechten en/of bevoegdheden kan uitoefenen dan de beslagdebiteur jegens de derde-beslagene. Het tweede beginsel houdt in dat de derde-beslagene door het derdenbeslag niet in een mindere positie komt dan hij zou zijn geweest als hij niet door de beslaglegger maar door de beslagdebiteur zou zijn aangesproken.
Beide beginselen komen erop neer dat de derde-beslagene als gevolg van het onder hem gelegde beslag er niet ‘slechter’ van mag worden. Mocht de derde-beslagene problemen ondervinden door het gelegde derdenbeslag, dan is het goed om te weten dat de derde-beslagene niet volledig rechteloos is.
Advocaat loonbeslag
Heeft u een vraag over een onder u als werkgever gelegd loonbeslag? Of heeft u te lang doorbetaald na een loonbeslag en gaat de werknemer of beslaglegger niet tot terugbetaling van het teveel betaalde bedrag over? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u voorzien van een goed advies en eventueel bijstaan in een gerechtelijke procedure.
Lees ook: