Kan een uitspraak van een buitenlandse rechter in Nederland ten uitvoer worden gelegd?
Als een schuldeiser jegens een schuldenaar wil beschikken over een executoriale titel, zal hij in de meeste gevallen een gerechtelijke procedure moeten opstarten. Een in Nederland verkregen vonnis of beschikking, waarbij de schuldenaar bijvoorbeeld veroordeeld is tot betaling van een geldbedrag aan de schuldeiser, kan in Nederland ten uitvoer worden gelegd. Maar kan een uitspraak van een buitenlandse rechter ook in Nederland worden geëxecuteerd? U leest het in deze blog.
Uitgangspunt
Uitgangspunt is dat een uitspraak van een buitenlandse rechter niet in Nederland ten uitvoer kan worden gelegd (art. 431 lid 1 Rv). Dat is anders als een verdrag of een wet, waaraan Nederland gebonden moet zijn, bepaalt dat tenuitvoerlegging van zo’n buitenlandse beslissing toch mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vonnissen binnen de Europese Unie. In deze blog wordt niet nader op vonnissen van landen uit de Europese Unie ingegaan, maar worden alleen de regels met betrekking tot vonnissen uit andere landen (buiten de Europese Unie) besproken.
Exequatur
Als een verdrag of een wet dat bindend voorschrijft, zal de schuldeiser aan de Nederlandse rechter verlof moeten vragen om de buitenlandse beslissing in Nederland te mogen executeren. Dit wordt een exequaturprocedure genoemd. In zo’n procedure wordt de zaak zelf niet aan een nieuw inhoudelijk onderzoek onderworpen. Aan de hand van een authentiek afschrift van de buitenlandse beslissing wordt door de Nederlandse rechter onderzocht of die buitenlandse beslissing uitvoerbaar is in het land waar zij is gewezen. Als dat het geval is, en als aan alle overige formele vereisten is voldaan, zal de Nederlandse rechter aan de schuldeiser verlof verlenen om de buitenlandse beslissing in Nederland ten uitvoer te leggen.
Verkapte exequaturprocedure
Indien een verdrag of een wet ontbreekt, kan de schuldeiser, wil hij beschikken over een titel die hij jegens de schuldenaar in Nederland ten uitvoer kan leggen, het geschil opnieuw bij de Nederlandse rechter aanhangig kunnen maken (art. 431 lid 2 Rv). De Nederlandse rechter zal de vordering in volle omvang beoordelen en afdoen.
Indien de schuldeiser een integrale toetsing van zijn vordering door de Nederlandse rechter wil voorkomen, kan hij er ook voor kiezen om de Nederlandse rechter te laten beoordelen of aan een beslissing van een buitenlandse rechter gezag toekomt. De schuldeiser kan de Nederlandse rechter dan vragen de schuldenaar te veroordelen datgene te doen waartoe hij door de buitenlandse rechter is veroordeeld. Dit wordt ook wel een ‘verkapte exequaturprocedure’ genoemd. In zo’n verkapte exequaturprocedure toetst de Nederlandse rechter de buitenlandse beslissing aan een aantal criteria die door de Hoge Raad uiteen zijn gezet. Het gaat om de volgende criteria:
- De bevoegdheid van de rechter die de beslissing heeft gegeven, berust op een bevoegdheidsgrond die naar internationale maatstaven algemeen aanvaardbaar is.
- De buitenlandse beslissing is tot stand gekomen in een gerechtelijke procedure die voldoet aan de eisen van behoorlijke en met voldoende waarborgen omklede rechtspleging.
- De erkenning van de buitenlandse beslissing is niet in strijd met de Nederlandse openbare orde.
- De buitenlandse beslissing is niet onverenigbaar met een tussen dezelfde partijen gegeven beslissing van de Nederlandse rechter.
- De buitenlandse beslissing moet in het land van herkomst uitvoerbaar zijn.
Daarnaast geldt als algemeen criterium dat met het voeren van een verkapte exequaturprocedure geen misbruik van procesrecht wordt gemaakt.
Advies over uitspraak van een buitenlandse rechter
Indien u beschikt over een buitenlandse beslissing die in Nederland ten uitvoer gelegd moet worden, dan is dat onder bepaalde omstandigheden dus mogelijk. Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kijkt graag met u mee welke procedure voor u het meest geschikt is. Onze specialisten kunnen u voorzien van een helder advies en u bijstaan tijdens een eventuele gerechtelijke procedure. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.
Lees meer: