Iedereen krijgt er wel eens mee te maken: een vordering waarbij de debiteur een aantal jaren geleden niet in staat was te betalen. De debiteur biedt wellicht nu wel verhaalsmogelijkheden. De vraag is echter, kunt u de vordering nog verhalen of is de vordering verjaard?
Verjaring betekent dat een vordering na verloop van een bepaald tijdsbestek niet meer kan worden afgedwongen. De schuldenaar heeft na verjaring slechts een morele verplichting om de vordering nog te voldoen.
Indien de schuldenaar na verjaring de vordering alsnog betaalt, is er aldus geen sprake van onverschuldigde betaling in verband met de zogenaamde natuurlijke verbintenis. Ook verrekening blijft ondanks verjaring mogelijk.
Verjaring hangt af van soort vordering
Wanneer een vordering verjaart hangt af van de soort vordering. De algemene verjaringstermijn voor rechtsvorderingen is 20 jaar, dit geldt ook in het geval dat er sprake is van een vonnis, een zogeheten “executoriale titel”. Echter voor de volgende vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar:
- een vordering uit overeenkomst (bijvoorbeeld een koopovereenkomst of geldlening);
- een vordering tot periodieke betaling (bijvoorbeeld huur, pacht en rente);
- een vordering uit onverschuldigde betaling (bijvoorbeeld teveel betaald, geld op verkeerde bankrekening overgemaakt). Dit geldt vanaf het moment dat de schuldeiser met de onverschuldigde betaling bekend is, maar dit kan niet betekenen dat de verjaringstermijn langer wordt dan 20 jaar;
- een vordering tot betaling van schade of bedongen boete.
Verjaringstermijn van 2 jaar voor consumentenkoop
In het geval van een overeenkomst tussen een bedrijf en een particulier, de zogeheten consumentenkoop, geldt een verjaringstermijn van 2 jaar. Dit is een extra bescherming voor consumenten. Deze regel geldt bijvoorbeeld ook voor energieschulden, echter indien de consument voor juli 2004 klant is geworden van de energiemaatschappij geldt een periode van 5 jaar.
Stuiting verjaring
Om te voorkomen dat de vordering verjaart kan deze worden gestuit. Stuiting kan op de volgende wijzen plaatsvinden:
- door middel van een schriftelijke aanmaning of een mededeling waar het recht tot nakoming wordt voorbehouden;
- door middel van het indienen van een dagvaarding;
- door middel van erkenning van de vordering door de schuldenaar.
Om er zeker van te zijn dat de aanmaning de debiteur bereikt is het verstandig een aangetekende brief aan de debiteur te zenden.
De debiteur kan de vordering erkennen door dit ondubbelzinnig aan te geven. Erkenning van de debiteur blijkt echter ook uit een verzoek om uitstel, het doen van een betalingsvoorstel en betaling van een termijn.
Rechtsverwerking en verjaringstermijn oude vorderingen
Het is mogelijk dat de vordering nog niet is verjaard, doch dat de schuldeiser de vordering niet meer kan verhalen. Dit geldt in ieder geval indien de schuldeiser zich heeft gedragen op een wijze die naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onverenigbaar is met het vervolgens geldend maken van het betrokken recht.
Hiervan is sprake wanneer uit een gedraging of het nalaten van de schuldeiser het vertrouwen bij de schuldenaar heeft opgewekt dat geen beroep meer zal worden gedaan op het ingeroepen recht. Daarnaast kan er ook sprake zijn van rechtsverwerking indien nog een beroep wordt gedaan op het ingeroepen recht de positie van de schuldenaar onredelijk wordt verzwaard.
Heeft u oude vorderingen? Neem dan contact op
Heeft u nog een oude vordering of een vonnis en bent u benieuwd of u de vordering nog op de debiteur kunt verhalen? Wij zoeken dit graag voor u uit en nemen graag uw incasso in behandeling. Voor vragen naar aanleiding van dit artikel of het indienen van een vordering kunt u contact opnemen met Te Biesebeek Advocaten in Zwolle of kijk op onze incassowebsite.