Heeft u een juridisch geschil en wilt u de zaak voor de rechter brengen, dan gebeurt dit in veel gevallen door een dagvaardingsprocedure. Maar wat is een dagvaarding precies en hoe verloopt de dagvaardingsprocedure?
Een civiele procedure start met een dagvaarding of een verzoekschrift. Het verloop van een dagvaardingsprocedure wordt geregeld door de wet en procesreglementen. Bij het lezen van de regels van de procedure is het voor velen moeilijk een beeld te krijgen van de praktijk. In dit artikel schetsen wij het verloop van de dagvaardingsprocedure voor u.
Dagvaardingsprocedure begint met dagvaarding
De dagvaardingsprocedure begint met een dagvaarding. De dagvaarding is de eerste proceshandeling. De procedure is aanhangig zodra de dagvaarding door een deurwaarder aan de gedaagde is betekend. Hierdoor wordt de gedaagde opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. De dagvaarding bevat de eis en de gronden daarvan. Daarnaast dient in de dagvaarding het verweer van de gedaagde te worden opgenomen en dient een reactie op dit verweer te worden gegeven.
De deurwaarder vermeldt bij betekening van de dagvaarding de datum waarop de gedaagde voor de rechter moet verschijnen. De gedaagde kan bij de kantonrechter in persoon verschijnen. Voor procedures bij de rechtbank dient de gedaagde een advocaat in de arm te nemen.
Verstek of verweer bij dagvaardingsprocedure
Verschijnt de gedaagde niet of verzuimt hij advocaat te stellen, dan laat hij ‘verstek’ gaan. In dit geval zal de rechter controleren of de formaliteiten in acht zijn genomen (is er op de juiste manier gedagvaard?). Heeft de eisende partij aan de vereisten voldaan dan zal de rechter de vordering van de eiser toewijzen in het verstekvonnis, zolang deze hem niet onrechtmatig of ongegrond voorkomt. Overigens kan de gedaagde tegen wie verstek is verleend nog tegen het verstekvonnis in verzet gaan.
Wanneer de gedaagde wel verschijnt of een advocaat heeft ingeschakeld, kan de gedaagde op de dagvaarding reageren. De gedaagde kan de vordering van de eiser erkennen, maar hij kan deze ook betwisten. In het merendeel van de gevallen is de gedaagde het met de vordering van de eiser niet eens en is er sprake van een procedure op tegenspraak.
De gedaagde kan bij de kantonrechter mondeling of schriftelijk verweer voeren. Bij de rechtbank kan het verweer slechts schriftelijk worden ingediend. Het verweer van de gedaagde wordt opgenomen in de conclusie van antwoord.
Na het verweer
Na het indienen van de conclusie van antwoord zal de rechter een comparitie plannen. Een comparitie is een bijeenkomst van partijen bij de rechter. Deze ‘zitting’ is gericht op het geven van inlichtingen aan de rechter en het bekijken of de partijen een gezamenlijke oplossing (schikking) kunnen bereiken. Indien geen schikking is bereikt, zal de rechter een tussenvonnis met bewijsopdracht of eindvonnis wijzen.
Het is mogelijk dat de zaak (in dit stadium) niet geschikt is voor een comparitie. De rechter kan de comparitie dan achterwege laten en partijen bijvoorbeeld vanwege de complexheid van de zaak verzoeken de standpunten nader schriftelijk uiteen te zetten. Dit gebeurt middels een conclusie van repliek (door eiser) en een conclusie van dupliek (door gedaagde). In verband met het beginsel van hoor en wederhoor is het van belang dat partijen de mogelijkheid krijgen om op elkaars stellingen te reageren.
De procespartijen kunnen tijdens de procedure schikkingsonderhandelingen voeren. Er wordt dan gezocht naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. Wanneer de eiser en gedaagde ten aanzien van het geschil dat bij de rechtbank is voorgelegd een schikking bereiken, zal de procedure bij de rechtbank worden ingetrokken.
Tijdsverloop dagvaardingsprocedure
Uit het bovenstaande blijkt dat het tijdsverloop van de procedure wordt bepaald door de proceshandelingen die partijen dienen te verrichten. Partijen kunnen in veel gevallen uitstel krijgen voor deze proceshandelingen (waar in de praktijk veel gebruik van wordt gemaakt).
Uitstel hoeft niet in alle gevallen negatief te zijn. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bereiken van een gezamenlijke oplossing. Het vragen van uitstel is echter wel beperkt door de regels die staan opgenomen in de procesreglementen. De rechter beslist of uitstel wordt verleend en hierdoor waakt hij over het tijdsverloop van de procedure.
Dagvaardingsprocedure beginnen? Vraag Te Biesebeek Advocaten om advies
Heeft u een vordering en komt de andere partij niet over de brug? Of heeft u zelf een dagvaarding ontvangen en bent u het met de inhoud niet eens? Neem dan contact op, de procesadvocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle staan voor u klaar.