Een geheimhoudingsovereenkomst (ook wel non-disclosure agreement genoemd), is een overeenkomst waarbij twee partijen afspreken bepaalde informatie geheim te houden.
Doel geheimhoudingsovereenkomst
Middels een geheimhoudingsovereenkomst wordt met een derde afgesproken dat bepaalde gewisselde vertrouwelijke informatie als zodanig wordt behandeld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de overname van een onderneming, een voorgenomen samenwerking, bij gesprekken met een investeerder of zelfs in een relatie tussen de werkgever en werknemer. In een geheimhoudingsovereenkomst wordt veelal een boetebeding opgenomen, zijnde dat indien een partij de overeenkomst niet nakomt, deze partij een boete verbeurt.
Overeenkomst
Een geheimhoudingsovereenkomst is een overeenkomst en komt aldus tot stand door aanbod en aanvaarding. De overeenkomst is vormvrij. Ons advies is om een dergelijke overeenkomst schriftelijk aan te gaan. Zo weten beide partijen waar zij aan toe zijn.
In de geheimhoudingsovereenkomst is over het algemeen opgenomen welke informatie vertrouwelijk dient te blijven, voor welk doel de informatie mag worden gebruikt, wie toestemming heeft over de informatie te beschikken en voor welke periode de geheimhouding geldt. Daarnaast wordt vaak geregeld wanneer de informatie dient te worden geretourneerd of vernietigd.
Zoals eerder opgemerkt is een boetebeding een gebruikelijk onderdeel van de overeenkomst. Het boetebeding is voornamelijk een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat de andere partij de informatie ook daadwerkelijk geheim houdt. Doet deze partij dit niet, dan verbeurt hij een boete. De hoogte van de boete wordt in de overeenkomst vastgelegd en is veelal afhankelijk van de soort informatie en de reden waarom een geheimhoudingsovereenkomst wordt gesloten.
Verschil met geheimhoudingsbeding in andere overeenkomst
In verschillende soorten overeenkomsten worden geheimhoudingsbedingen opgenomen. In deze bedingen is vaak niet specifiek opgenomen welke informatie vertrouwelijk is, dit in tegenstelling tot een specifieke geheimhoudingsovereenkomst. Het niet specifiek noemen van de vertrouwelijke gegevens kan later tot discussies leiden, waarbij achteraf dient te worden beoordeeld of de desbetreffende informatie als vertrouwelijk heeft te gelden.
Een belangrijk verschil met geheimhoudingsbedingen in andere overeenkomsten is het moment van sluiten van de overeenkomst en het veilig stellen van de belangen. Immers, een geheimhoudingsovereenkomst wordt gesloten voordat vertrouwelijke informatie wordt gedeeld. Een samenwerkingsovereenkomst wordt vaak gesloten nadat deze informatie is gedeeld. Om gedurende een onderhandelingstraject de vertrouwelijkheid van de informatie te borgen, ten einde later tot een bepaalde overeenkomst te komen, is het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst een goede keuze.
Een geheimhoudingsovereenkomst is dus een belangrijke overeenkomst indien zich een situatie voordoet waarbij informatie of gegevens vertrouwelijk dienen te worden uitgewisseld. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen de geheimhoudingsovereenkomst voor u opstellen of controleren en u voorzien van een goed advies. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via 038-422 30 20 of mail naar info@tebiesebeek.nl
Lees ook: