De tijdelijke wet transparantie turboliquidatie zal per 15 november 2023 in werking treden, waardoor er wijzigingen zullen plaatsvinden in de manier waarop een vennootschap door een turboliquidatie kan worden ontbonden.
De turboliquidatie, een procedure waarbij een vennootschap wordt ontbonden zonder vereffening van het vermogen, stond voor deze datum bekend om zijn snelheid en beperkte administratieve lasten. Echter, vanaf half november zullen er nieuwe regels en verplichtingen zijn waar ondernemers rekening mee moeten houden. Maar wat verandert er precies en waarom is deze verandering cruciaal voor ondernemers en schuldeisers? U leest het in deze blog.
Turboliquidatie vóór 15 november 2023
Om een helder beeld te krijgen van de impact van de nieuwe wetgeving, moeten we eerst het systeem vóór de inwerkingtreding begrijpen. Onder de oude regeling konden rechtspersonen die geen baten (activa) meer hadden, op relatief eenvoudige wijze worden ontbonden via een turboliquidatie. In deze blog leest u meer over de turboliquidatie tot 15 november 2023.
Een turboliquidatie is vaak de keuze voor bestuurders die snel en zonder ingewikkelde procedures een vennootschap willen ontbinden.
Wijzigingen door tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie
De wetgever tracht met invoering van de wet de transparantie bij turboliquidaties te vergroten en misbruik bij beëindiging van rechtspersonen terug te dringen. Het betreft een tijdelijke wet, maar de wet bevat een mogelijkheid om de regeling te verlengen indien de wetgever de intentie heeft om de maatregelen permanent in te voeren.
Met de introductie van de tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie wordt er een nieuwe laag van verplichtingen en transparantie toegevoegd aan het proces van turboliquidatie. Eén van de kernwijzigingen is dat ondernemingen verplicht worden gesteld om meer inzicht te geven in de financiële historie en de redenen achter een turboliquidatie.
De wijzigingen omvatten onder meer:
- Verantwoordingsplicht bestuur: de bestuurder wordt verplicht in geval van turboliquidatie stukken te deponeren bij het handelsregister van de KvK. Het niet naleven van de verantwoordingsplicht levert een economisch delict op.
- Inzagerecht schuldeisers: wanneer de verantwoordingsplicht niet door de bestuurder wordt nagekomen, krijgen schuldeisers recht op inzage in de bewaarde administratie van de vennootschap.
- Civiel bestuursverbod: het bestuursverbod zoals geldig in geval van faillissementsfraude wordt uitgebreid, zijnde dat het OM ook in geval van turboliquidatie om een bestuursverbod (van maximaal 5 jaar) kan verzoeken.
Gevolgen voor ondernemers
Ondernemers zullen nu grondiger te werk moeten gaan bij het uitvoeren van een turboliquidatie. Voor ondernemers is het door invoering van de tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in geval van een turboliquidatie verplicht om binnen veertien dagen na de ontbinding een aantal stukken in het handelsregister van de Kamer van Koophandel te deponeren:
- Een slotbalans van het boekjaar waarin de vennootschap is ontbonden.
- Een balans van het boekjaar vóór de ontbinding indien ter zake dit boekjaar geen jaarrekening openbaar is gemaakt.
- De jaarrekeningen over voorafgaande boekjaren, indien daarvoor nog niet aan de openbaarmakingsplicht is voldaan.
- Een beschrijving van: de oorzaak van het ontbreken van baten; de wijze waarop eventuele baten zijn vereffend / te gelde zijn gemaakt; de redenen waarom schuldeisers geheel of gedeeltelijk onbetaald zijn gebleven.
Het niet naleven van de verantwoordingsplicht levert een economisch delict op. Daarnaast kan in geval de verantwoordingsplicht niet wordt nageleefd het OM verzoeken om een bestuursverbod (van maximaal 5 jaar) en krijgen schuldeisers recht op inzage in de bewaarde administratie.
Advocaat tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie
Tot 15 november 2023 is het mogelijk om vennootschappen op de ‘oude’ wijze middels een turboliquidatie te ontbinden. Naar verwachting zullen tot dit moment de nodige liquidaties worden doorgevoerd.
De tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie brengt door de wijzigingen meer administratieve lasten met zich mee. Het niet voldoen aan de nieuwe verplichtingen kan serieuze gevolgen hebben. De specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen u van advies voorzien en u begeleiden bij een turboliquidatie. Heeft u vragen over de tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Lees meer: