Een turboliquidatie is een snelle manier om een vennootschap of andere rechtspersoon te ontbinden.
In de wereld van het ondernemerschap wordt elke beslissing vaak gewogen op een schaal van risico en beloning. Voor sommige ondernemingen komt er een moment waarop voortzetting niet langer haalbaar of wenselijk is. Hier introduceert zich de term ‘turboliquidatie’, een begrip dat wellicht enige verduidelijking behoeft.
Wat houdt een turboliquidatie precies in, en welke juridische implicaties en verantwoordelijkheden brengt deze met zich mee? U leest het in deze blog.
Let op: de informatie in deze blog is door invoering van de tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie vanaf 15 november 2023 niet meer actueel. Raadpleeg hiervoor onze blog: Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie per 15 november 2023
Turboliquidatie: een snelle ontbinding van een vennootschap
Turboliquidatie biedt een pad voor het snel ontbinden van een onderneming zonder een langdurig en mogelijk kostbaar liquidatieproces. In de kern stelt dit mechanisme vennootschappen in staat om te worden ontbonden zonder door de formele vereffening van activa te gaan, mits er geen baten (activa) meer aanwezig zijn.
Het lijkt een eenvoudige en efficiënte methode, maar een dergelijke liquidatie is geen one-size-fits-all oplossing en vereist een zorgvuldige juridische analyse om te verzekeren dat alle verplichtingen en verantwoordelijkheden correct worden nageleefd. Doet men dit niet of worden er in het proces fouten gemaakt, dan kan dit bestuurdersaansprakelijkheid opleveren. Derhalve dient de keuze voor turboliquidatie verstandig en met een grondige kennis van zowel de financiële als juridische positie van de onderneming te worden gemaakt.
De praktische kant van turboliquidatie
Wanneer wordt besloten over te gaan tot turboliquidatie, zijn er een aantal vereisten waaraan voldaan moet worden. Eerst en vooral moet er een aandeelhoudersbesluit worden genomen waarin wordt gestemd voor de ontbinding van de onderneming. Vervolgens dient deze beslissing te worden gemeld bij de Kamer van Koophandel. Door de tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie worden de verplichtingen voor de (bestuurders van de) vennootschap uitgebreid.
Het lijkt allemaal rechttoe rechtaan, maar laat u niet misleiden door de schijnbare eenvoud. Turboliquidatie komt met inherente risico’s en potentiële aansprakelijkheidskwesties. Bijvoorbeeld het overgaan tot turboliquidatie terwijl er nog verhaalbare activa zijn, kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders.
Conclusie: overwogen keuzes en juridische begeleiding
Turboliquidatie is zonder twijfel een nuttig instrument voor een vlotte en kosteneffectieve ontbinding van een onderneming zonder baten. Echter, de complexiteit en potentiële valkuilen maken het essentieel dat deze keuze weloverwogen en met gedegen juridisch advies wordt gemaakt. Het belang van gedetailleerd inzicht in de financiële status van de onderneming en een zorgvuldige afweging van alle juridische implicaties kan niet worden onderschat.
In deze context kunnen wij als juridische professionals de nodige begeleiding en advies bieden om u door dit proces te leiden, waarbij wij de juridische risico’s minimaliseren en zorgen dat de turboliquidatie correct en volgens de wettelijke voorschriften wordt uitgevoerd.
Wilt u meer weten of heeft u specifieke vragen? Neem gerust contact met ons op. De specialisten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle hebben jarenlange ervaring en kunnen u begeleiden door de complexe wereld van het ondernemingsrecht en liquidatieprocessen.
Lees meer: