Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van uw onderneming. U maakt dagelijks keuzes en u probeert datgeen te doen wat mogelijk is om een positief resultaat voor uw bedrijf neer te zetten. Helaas kan het voorkomen dat niet alle gemaakte keuzes positief uitvallen; een project kan door allerlei omstandigheden verliesgevend worden; op de werkvloer gaan dingen mis waardoor schade ontstaat; de onderneming wordt geconfronteerd met onvoorziene kosten. Hierdoor kunt u worden geconfronteerd met vragen of claims op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid.
Op het moment dat uw onderneming in zwaar weer terecht komt, blijft u als bestuurder verantwoordelijk voor het maken van (de juiste) keuze. Wat de juiste keuze is, valt op voorhand niet altijd te zeggen:
- hoe lang is het verantwoord om door te gaan met de onderneming?
- wanneer moeten leveranciers geïnformeerd worden over mogelijke betalingsproblemen?
- op welk moment is het duidelijk dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen?
Bestuurdersaansprakelijkheid wordt niet zomaar aangenomen
Het Nederlands recht bepaalt dat een rechtspersoon in beginsel aansprakelijk is voor de door haar verrichte rechtshandelingen. Dit geldt ook voor de situaties van wanprestatie of onrechtmatige daad. De bestuurders van een vennootschap zijn in principe niet persoonlijk aansprakelijk voor misstanden. Voor wat betreft de bestuurdersaansprakelijkheid zijn er echter uitzonderingen.
Ter voorkoming dat een bestuurder onwenselijk defensief wordt in zijn handelen en geen risico durft te nemen, terwijl het nemen van risico’s juist tot de kern van het ondernemerschap behoort, geldt er een hoge drempel voor bestuurdersaansprakelijkheid. In de rechtspraak is als maatstaf aanvaard dat persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder van de vennootschap kan worden aangenomen wanneer deze bij het namens de vennootschap aangaan van verbintenissen wist of redelijkerwijs moest begrijpen dat de vennootschap niet of niet binnen een redelijke termijn aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen en geen verhaal zou bieden. Een bestuurder kan voor de schade van de schuldeiser ook aansprakelijk worden gehouden indien zijn handelen of nalaten als bestuurder ten opzichte van de schuldeiser in de gegeven omstandigheden zodanig onzorgvuldig is dat hem daarvan persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Het enkele feit dat een onderneming in staat van faillissement wordt verklaard, dan wel wordt ontbonden omdat er geen baten meer zijn, maakt niet dat een bestuurder alsdan per definitie persoonlijk aansprakelijk is. Ook het feit dat een onderneming de rekeningen niet meer kan betalen, maakt niet dat alsdan de bestuurder gehouden is om tot betaling over te gaan.
Of een bestuurder daadwerkelijk op grond van bestuurdersaansprakelijkheid persoonlijk aansprakelijk kan worden gehouden, hangt altijd af van de feiten en omstandigheden welke in onderlinge samenhang beoordeeld moeten worden.
Advocaat bestuurdersaansprakelijkheid: win tijdig advies in
Ondanks het gegeven dat het enkel onbetaald laten van een factuur niet maakt dat de bestuurder zogezegd de portemonnee moet trekken, leert de praktijk dat door schuldeisers nogal eens een poging wordt gewaagd om bij de bestuurder betaling af te dwingen.
De advocaten van Te Biesebeek Advocaten staan met regelmaat bestuurders bij in door de schuldeisers van de onderneming opgestarte procedures op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid. Twijfelt u als bestuurder over de genomen dan wel nog te nemen beslissingen of wordt u als (voormalig) bestuurder op betaling aangesproken, neemt u dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Harbert ter Horst van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle.
Lees ook: