Door mr. J.C.F. (Frank) Kooijmans
Wordt u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de belastingschulden van uw vennootschap? Dan kunt u hier mogelijk iets tegen doen, maar wacht hier niet te lang mee.
Begin 2009 had ik een gesprek met de heer X. Hij was kort daarvoor door de belastingdienst aansprakelijk gesteld voor de belastingschulden (omzetbelasting en loonbelasting) van zijn vennootschap. De belastingdienst vond dat hij de betalingsonmacht niet (tijdig) had gemeld. De heer X was het daarmee niet eens met zijn bestuurdersaansprakelijkheid en heeft mijn hulp ingeroepen om de aansprakelijkstelling ongedaan te maken.
Het grootste probleem was dat de vennootschap in mei 2008 een behoorlijk grote naheffingsaanslag loonbelasting (die betrekking had op het jaar 2006) had ontvangen. Hoewel de heer X al in oktober 2007 had laten weten dat zijn vennootschap niet meer in staat was de belastingverplichtingen na te komen, was het nog maar de vraag of die melding ook gebruikt kon worden voor de nadien opgelegde naheffingsaanslag loonbelasting.
Bestuurdersaansprakelijkheid belastingschulden
De belastingdienst stelde zich in eerste instantie op het standpunt dat de gemelde betalingsonmacht niet ziet op een opgelegde naheffingsaanslag. Volgens de belastingdienst moest de betalingsonmacht ter zake loonbelasting namelijk gemeld worden binnen twee weken na de dag waarop het bedrag aan loonheffingen op aangifte afgedragen had behoren te zijn. Feit was echter dat de vennootschap van de heer X in 2006 geen aangifte loonbelasting had gedaan (en dus ook geen loonbelasting had afgedragen) omdat de vennootschap op dat moment nog niet beschikte over een loonbelastingnummer. Omdat in 2006 evenmin de betalingsonmacht was gemeld, zo was de gedachtengang bij de belastingdienst, was de heer X persoonlijk aansprakelijk voor de in 2008 opgelegde naheffingsaanslag (in de Leidraad Invordering is namelijk bepaald dat de betalingsonmacht niet meer rechtsgeldig kan worden gemeld voor naheffingsaanslagen die het gevolg zijn van het feit dat geen aangifte of geen (tijdige) betaling op aangifte heeft plaatsgevonden).
Het standpunt van de belastingdienst dat het ontbreken van een loonbelastingnummer een bestuurder niet ontslaat van de verplichting om tijdig de betalingsonmacht te melden, is wellicht een verdedigbaar standpunt. Desalniettemin heeft de belastingdienst het door mij namens de heer X ingestelde bezwaar toch gehonoreerd. De belastingdienst moest namelijk erkennen dat er gerede twijfel bestaat over het tijdstip waarop voor het eerst aangifte kon worden gedaan. Omdat de heer X nog voor de opgelegde naheffingsaanslag de betalingsonmacht had gemeld, wist hij de dans te ontspringen. En dat scheelt de heer X behoorlijk in zijn portemonnee.
Advies over bestuurdersaansprakelijkheid
Wordt u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld voor belastingschulden of andere schulden van de vennootschap? Neem dan vrijblijvend contact op met Te Biesebeek Advocaten te Zwolle.