Indien uw onderneming in zwaar weer terecht komt, doet u er verstandig aan (tijdig) juridisch advies omtrent de mogelijkheden van een doorstart, sanering, ontbinding of zelfs faillissement in te winnen. U zult antwoord willen hebben op diverse vragen:
- kunt u met uw onderneming doorgaan?
- is het mogelijk om schulden te saneren?
- bent u als bestuurder verantwoordelijk?
- moet u het faillissement van uw onderneming aanvragen?
- is ontbinding van uw onderneming vereist?
De antwoorden op de eerste drie vragen hangen af van verschillende factoren, zoals het aantal schulden, de ontstaanswijze van de schulden en de toekomstperspectieven van de onderneming. Indien uit de antwoorden op voornoemde vragen blijkt dat uw onderneming niet meer levensvatbaar is, is het de vraag of het faillissement dient te worden aangevraagd, dan wel of de vennootschap dient te worden ontbonden.
Faillissement
Een faillissementssituatie doet zich voor indien er sprake is van (1) opgehouden zijn te betalen en (2) er meerdere schuldeisers onbetaald worden gelaten. Het faillissement van een vennootschap kan door een of meerdere schuldeisers worden aangevraagd. Het is echter ook mogelijk dat de ondernemer haar eigen faillissement aanvraagt. In beide situaties kunnen wij u voorzien van een advies op maat.
Het verzoek aan de rechtbank om uw eigen onderneming in staat van faillissement te verklaren zal door de rechter worden afgewezen indien de eigen aangifte misbruik van recht oplevert. Hiervan is sprake indien de onderneming niet meer over baten beschikt. Een turboliquidatie is in dit geval de te vervolgen weg.
Turboliquidatie
Op het moment dat duidelijk is dat een vennootschap over geen enkele aantoonbare baten beschikt, is de rechtbank niet bereid het faillissement van uw onderneming uit te spreken. Het niet beschikken over baten betekent immers op voorhand dat vaststaat dat de faillissementskosten niet zullen kunnen worden voldaan. De door de rechtbank bij het uitspreken van het faillissement aan te wijzen curator weet dus op vooraf dat door hem/haar verrichte werkzaamheden niet worden vergoed.
Indien zich deze situatie voordoet is de rechtbank van mening dat de onderneming gebruik moet maken van de mogelijkheid welke artikel 2:19 BW haar biedt. In dit wetsartikel is bepaald dat de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) kan besluiten de vennootschap te ontbinden. Ingevolge artikel 2:19 lid 4 BW houdt de vennootschap op te bestaan indien zij op het tijdstip van ontbinding geen baten meer heeft. De bestuurder doet daarvan opgaaf bij de Kamer van Koophandel.
Wordt u als bestuurder aangesproken op betaling?
Ondanks verschillende uitspraken van de rechtbanken en de wettelijke bepalingen omtrent de ontbinding van een rechtspersoon komt het voor dat een schuldeiser van de onderneming zich niet kan verenigen met het door de AvA genomen besluit. Bestuurders en/of aandeelhouders van de ontbonden vennootschap worden daardoor met regelmaat op betaling aangeschreven nadat de rechtspersoon is ontbonden. Voor bestuurdersaansprakelijkheid gelden echter bijzondere regels, hetgeen met zich mee brengt dat u niet zomaar als bestuurder in privé verantwoordelijk bent voor schulden van de onderneming. Wordt u aangesproken om tot betaling over te gaan van schulden van de ontbonden of gefailleerde vennootschap, neem dan contact met ons op.
Advocaat faillissement of turboliquidatie
Een goed geregeld traject, zowel in het geval van een faillissement als een turboliquidatie, valt of staat met het tijdig inwinnen van (juridisch) advies. Zo kan op tijd worden beoordeeld of u met uw onderneming door kunt gaan, dan wel of u hier een saneringstraject voor nodig heeft. Indien deze opties niet meer mogelijk zijn en uw onderneming niet levensvatbaar is, helpen wij u met een strategie om uw onderneming op de juiste wijze (en met de minste risico’s) af te wikkelen. Bij Te Biesebeek Advocaten in Zwolle kunnen wij u voorzien van een helder advies, waardoor u weer vooruit kunt kijken. Ontzorgen noemen wij dat. Bent u benieuwd wat wij voor u of uw onderneming kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Harbert ter Horst.
Lees ook: