In veel gevallen kan een faillissement worden voorkomen. In deze blog leest u hier meer over en wat een advocaat hierin zou kunnen betekenen.
Een faillissement van een vennootschap kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo wordt er in geval van een faillissement een curator aangesteld, waaraan verantwoording dient te worden afgelegd. Werknemers kunnen door het faillissement hun baan verliezen en schuldeisers blijven met onbetaalde schulden achter. Het is mogelijk dat de curator de bestuurder van een vennootschap aansprakelijk stelt voor de schulden van de vennootschap, bijvoorbeeld doordat jaarrekeningen niet (tijdig) zijn gedeponeerd.
Zowel in een vroeg stadium als kort voor de behandeling van een faillissementsaanvraag zijn er mogelijkheden om een faillissement te voorkomen. Goede adviseurs en een heldere strategie zijn hierbij van onschatbare waarde. In deze blog leest u meer over het voorkomen van een faillissement.
Faillissement: eigen aanvraag of aanvraag door schuldeiser(s)
Een faillissement kan door een of meerdere schuldeisers of door u zelf worden aangevraagd. In beide situaties kan een faillissement vaak worden voorkomen en zijn er andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld het saneren van de schulden. Voordat u de keuze maakt om zelf het faillissement van uw onderneming aan te vragen, verdient het de aanbeveling dat u eerst advies inwint over de risico’s, alternatieven en eventuele noodzaak van het aanvragen van een faillissement.
Lees meer: Faillissement aanvragen of vennootschap ontbinden?
Faillissement voorkomen
Natuurlijk kunt u een faillissement voorkomen door te zorgen voor een financieel gezonde bedrijfsvoering en het tijdig bijsturen in geval van zwaar weer. Door omstandigheden is dit soms niet (meer) mogelijk. Een faillissement is in dit geval niet altijd de enige oplossing.
In situaties waarin schulden zich opstapelen, kan directe communicatie met schuldeisers de sleutel zijn. Door proactief te onderhandelen over betalingsvoorwaarden, rentetarieven of uitgestelde betalingen, kan een vennootschap de financiële last verlichten en een faillissement afwenden. Ook kan een oplossing worden gevonden in een crediteurenakkoord of een WHOA-traject, waardoor de schulden van de onderneming worden gesaneerd.
Soms is een diepgaande herstructurering van het bedrijf noodzakelijk om het weer op het juiste spoor te krijgen. Dit kan variëren van het afstoten van niet-essentiële activa tot het herzien van bedrijfsmodellen of het verminderen van overheadkosten.
De rol van een advocaat bij het voorkomen van een faillissement
De regelgeving omtrent faillissementen en bedrijfsherstructureringen is complex. Een advocaat kan vennootschappen adviseren over hun rechten, plichten en de beste juridische stappen om hun positie te versterken. Daarnaast kan een advocaat als bemiddelaar optreden tussen de vennootschap en haar schuldeisers, bijvoorbeeld bij onderhandelingen over betalingsregelingen of een crediteurenakkoord. Voor het starten van een WHOA-traject bij de rechtbank is bijstand van een advocaat verplicht.
Een advocaat kan u adviseren over de verschillende opties en de gevolgen daarvan. Wanneer een onderneming zich in zwaar weer bevindt, doet u er als bestuurder goed aan om alle opties te (laten) beoordelen en een weloverwogen keuze te maken. Een advocaat kan u hierin bijstaan.
Advocaat bij voorkomen faillissement
Heeft u een vraag over het voorkomen van een faillissement? Of heeft uw onderneming schulden en heeft u een vraag over het saneren van uw schulden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De advocaten van Te Biesebeek Advocaten in Zwolle hebben jarenlange ervaring en kunnen u voorzien van een helder advies.
Lees ook:
– Wat is een faillissement
– Doorstart na faillissement
– Hulp bij zakelijke schulden