Nee, een aandeelhouder is geen werknemer en kan niet ontslagen worden. Wel bestaan er mogelijkheden om afscheid van een aandeelhouder te nemen, bijvoorbeeld in geval van een aandeelhoudersgeschil binnen een B.V.
Binnen ondernemingen komt vaak de vraag aan bod of een aandeelhouder ontslagen kan worden. Het antwoord hierop is tamelijk rechtlijnig – nee, een aandeelhouder kan niet worden ontslagen. Echter, er bestaan mechanismen en strategieën binnen het wettelijk kader die bedrijven (medeaandeelhouders) in staat stellen om van een ongewenste aandeelhouder af te komen.
In het recht worden aandeelhouders beschouwd als eigenaren van de vennootschap. Aandeelhouders kunnen het volledig eigendom hebben of gedeeltelijk. Aandeelhouders kunnen niet ontslagen worden op dezelfde manier als werknemers. Immers, zij zijn investeerders en geen werknemers van het bedrijf. Toch ontstaan er situaties waarin andere aandeelhouders zouden willen dat een bepaalde aandeelhouder de onderneming verlaat. Hier komen bepaalde tactieken en juridische wegen naar voren.
Uittreding en uitstoting
Een aandeelhoudersovereenkomst is een belangrijke tool die, mits zorgvuldig geformuleerd, kan dienen als het fundament voor het regelen van interne geschillen en het vertrek van aandeelhouders. Specifieke clausules kunnen worden opgenomen die voorwaarden en processen schetsen waaronder een aandeelhouder kan uittreden of uitgestoten worden, dan wel welke waarde aan de aandelen dient te worden gekoppeld. Maar ook indien de aandeelhoudersovereenkomst geen regeling bevat, bestaan er mogelijkheden om afscheid van een aandeelhouder te nemen.
In geval een van de aandeelhouders de vennootschap wenst te verlaten of indien er sprake is van een geschil waardoor de medeaandeelhouder(s) van een aandeelhouder afscheid willen nemen, bestaan er de volgende mogelijkheden:
Overdracht van aandelen
Een aandeelhouder kan zijn aandelen verkopen en is daarmee niet langer aan de B.V. verbonden. In statuten of aandeelhoudersovereenkomsten is vaak opgenomen dat de aandeelhouder de aandelen eerst dient aan te bieden aan de andere aandeelhouder(s), het zogeheten Blokkeringsrecht. Indien de andere aandeelhouder(s) de aandelen niet van de vertrekkende aandeelhouder wensen te kopen, kan de aandeelhouder de aandelen aan een derde aanbieden en overdragen.
Uittreding
Wanneer er geen derde partij is die de aandelen van de vertrekkende aandeelhouder wil kopen, kan de vertrekkende aandeelhouder via een gerechtelijke procedure vorderen dat de blijvende aandeelhouder zijn aandelen overneemt. Een dergelijk verzoek dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen en dient bijvoorbeeld te zijn voorzien van een toelichting waarom het van de vertrekkende aandeelhouder niet kan worden gevergd nog langer aandeelhouder te zijn.
Uitstoting
Verder is het nog mogelijk dat een aandeelhouder wordt uitgestoten. Dit houdt in dat de blijvende aandeelhouder in een gerechtelijke procedure vordert dat de vertrekkende aandeelhouder zijn/haar aandelen overdraagt. Vanzelfsprekend dient in deze procedure te worden onderbouwd om welke reden de aandeelhouder dient te worden uitgestoten en waarom dit in het belang van de B.V. is.
Advocaat vertrek aandeelhouder
De expertise van een juridisch expert is niet alleen cruciaal in het proactief vormen van sterke, toekomstbestendige aandeelhoudersovereenkomsten, maar ook in het navigeren door het gecompliceerde web van zakelijke scheidingen en geschillen. Een ervaren advocaat kan een strategie opstellen die niet alleen recht doet aan de juridische positie, maar die ook afgestemd is op de praktische en financiële kant van de situatie.
Zoals uit het bovenstaande blijkt, is het antwoord op de vraag ‘kan een aandeelhouder worden ontslagen’, een duidelijke ‘nee’. Wel zijn er wegen om afscheid van een (mede)aandeelhouder te nemen. De specialisten van Te Biesebeek Advocaten te Zwolle hebben jarenlange ervaring en kunnen u voorzien van een goed advies en een heldere strategie in geval van aandeelhoudersgeschillen. Neem vrijblijvend contact met ons op om meer te weten te komen over hoe wij u kunnen bijstaan.
Lees meer: